Европейската комисия прие предложение, насочено към опазването на здравето на

...
Европейската комисия прие предложение, насочено към опазването на здравето на
Коментари Харесай

ЕК прие нови ограничения за някои от най-вредните химикали

Европейската комисия одобри предложение, ориентирано към опазването на здравето на индивида и околната среда от някои от най-вредните химикали в отпадъците — устойчивите органични замърсители. С него се вкарват по-строги ограничавания за оптимално допустимите концентрации на тези химикали в отпадъците, с цел да не се позволява противоположното им връщане в стопанската система.

Комисарят по въпросите на околната среда, океаните и рибарството Виргиниюс Синкявичюс съобщи: „ Днес вършим още една крачка към осъществяването на обещанието си да премахнем най-вредните замърсители от нашето всекидневие. Отстраняването на устойчивите химикали, съдържащи се в отпадъците, е извънредно значимо за опазването на нашето здраве и околната ни среда. Строгите ограничавания за тези субстанции са нужни и за насърчаването на висококачествени, нетоксични вторични първични материали, които да може да се употребяват безвредно в разрастващата се кръгова стопанска система. “

Устойчивите органични замърсители са химикали с токсични свойства, които остават в околната среда дълго време, акумулират се в питателните вериги и могат да увредят здравето на индивида и околната среда. Целта на днешното предложение е да се отстранен или да се сведат до най-малко излъчванията на устойчиви органични замърсители от отпадъците. Въпреки че като цяло към този момент не се употребяват в нови артикули, те към момента се намират в отпадъците от някои потребителски артикули, като да вземем за пример мебели, пластмаси, електронно съоръжение и непромокаеми текстилни произведения.

Днес Комисията предлага да се вкарат строги ограничавания за оптимално допустимите концентрации на следните три субстанции или групи субстанции в отпадъците:

- перфлуорооктанова киселина (PFOA), нейните соли и обвързваните с PFOA съединения — откриват се в непромокаеми текстилни произведения и в пожарогасителна пяна;

- дикофол — пестицид, употребен по-рано в земеделието;

- пентахлорофенол, неговите соли и естери — откриват се в третирана дървесина и в текстилни произведения.

Комисията също така предлага по-строги ограничавания за оптимално допустимите концентрации в отпадъците за други пет субстанции или групи субстанции, които към този момент са предмет на правните разпореждания. Предложението е значима крачка към постигането на по-ефективна кръгова стопанска система, както беше оповестено в Плана за деяние за кръгова стопанска система. То съставлява принос към Европейския зелен пакт, Плана за деяние за нулево замърсяване и Стратегията за резистентност в региона на химикалите, както и обвързваните с нея дейности във връзка с пер- и полифлуороалкилираните субстанции (PFAS), постоянно наричани „ безконечни химикали “.

С днешното предложение се променят приложенията към Регламент (ЕС) 2019/1021 по отношение на устойчивите органични замърсители. С Регламент (ЕС) 2019/1021 по отношение на устойчивите органични замърсители се извършват интернационалните задължения на Европейския съюз, произлизащи от Стокхолмската спогодба и Протокола на Икономическата комисия за Европа на Организация на обединените нации за устойчивите органични замърсители. Съгласно посочения правилник отпадъците, съдържащи устойчиви органични замърсители, би трябвало да се ръководят по екологосъобразен метод, с минимално влияние върху здравето на индивида и околната среда. Чрез него излъчванията на устойчиви органични замърсители във въздуха, водите и почвите би трябвало да се сведат до най-малко, като крайната цел е тези излъчвания да се отстранен. С него също следва да се сведе до най-малко степента, до която токсичните субстанции се отделят в околната среда. Получените вторични първични материали следва постоянно да могат да бъдат безвредно употребявани и доколкото е допустимо — да са свободни от токсични субстанции. При обезвреждането на боклуци, които съдържат устойчиви органични замърсители над избраните ограничавания за оптимално допустимите концентрации, съдържащите се в тях устойчиви органични замърсители би трябвало да бъдат унищожени или необратимо преобразувани.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР