Европейската комисия предяви иск срещу България в Съда на ЕС

...
Европейската комисия предяви иск срещу България в Съда на ЕС
Коментари Харесай

ЕК предяви иск срещу България заради мръсния въздух


Европейската комисия предяви иск против България в Съда на Европейски Съюз поради това, че не е изпълнила напълно негово решение от преди 3 години за качеството на атмосферния въздух, оповестява БНР.

Европейската комисия показва, че страната ни редовно и непрекъснато не е спазвала пределно допустимите стойности за прахови частици, а също по този начин не е подхванала подобаващи ограничения, с които да се подсигурява, че интервалът на превишаванията е допустимо най-кратък.

От Комисията прецизират, че защото искът се предявява поради неспазване на предходно решение на Съда, той може да породи финансови наказания както за времето, минало след първото решение, по този начин и за времето от второто решение до обезпечаването на цялостното му осъществяване.

Комисията дефинира постигнатите все още резултати като незадоволителни, защото България към момента не е почнала действително да ползва ограничения по места, посредством които да се обезпечи спазването на пределно допустимите стойности и даже рапортува, че множеството ограничения се намират в подготвителна фаза или следва да влязат в деяние чак през 2024 година

В България се следят някои от най-сериозните превишавания в Европейски Съюз както на годишните, по този начин и на дневните пределно възможни стойности за прахови частици, с произлизащите от това опасности за здравето на хората. Особено огромни са превишаванията при дневните пределно възможни стойности — над 2,5 пъти повече от позволеното съгласно директивата за качеството на въздуха, акцентират от Комисията.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР