Европейската комисия представя предложение за прагматичен, модерен и дългосрочен бюджет

...
Европейската комисия представя предложение за прагматичен, модерен и дългосрочен бюджет
Коментари Харесай

ЕК предлага нов модел бюджет на ЕС за след Брекзит

Европейската комисия показва предложение за прагматичен, съвременен и дълготраен бюджет за интервала 2021—2027 година Той съставлява почтен отговор на днешната действителност, в която от Европа се чака да играе по-голяма роля за обезпечаването на сигурност и непоклатимост в един неустойчив свят, в миг, в който отдръпването на Обединеното кралство от Европейски Съюз ще остави забележителен дефицит на средства в бюджета ни. Днешното предложение дава отговор на това двойно предизвикателство посредством понижаване на разноските, само че и посредством обезпечаване на нови запаси.

Финансирането на новите и главните цели на Съюза ще бъде непокътнато или увеличено, което неизбежно значи, че средствата за други области ще бъдат понижени. При толкоз високи залози е време да действаме по виновен метод. Поради това днешното предложение за бюджет е по едно и също време целеустремено и реалистично.

Предложението на Европейска комисия привежда бюджета на Съюза в сходство с политическите ни цели, според позитивната стратегия, избрана от ръководителя Жан-Клод Юнкер в обръщението му за положението на Съюза, произнесено на 14 септември 2016 година, и утвърдена от водачите на ЕС-27 в Братислава на 16 септември 2016 година и в Римската декларацията от 25 март 2017 година Като се концентрира върху областите, в които Съюзът е в най-хубава позиция да реализира резултати, той е бюджет за една Европа, която закриля, дава благоприятни условия и пази.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер съобщи: " Днес е решителен миг за нашия Съюз. Новият бюджет съставлява опция да оформим бъдещето си като нов и упорит Съюз от 27 страни, обединени от взаимност. С днешното предложение представяме прагматичен проект за това по какъв начин да реализираме повече резултати с по-малко запаси. Икономическият напредък ни дава глътка въздух, само че не ни защищава от нуждата да създадем икономии в избрани области. Ще обезпечим положителното финансово ръководство посредством първия по рода си механизъм за правилата на правовата страна. Това е методът да действаме отговорно с парите на нашите данъкоплатци. Сега са наред да работят Парламентът и Съветът. Убеден съм, че би трябвало да се стремим да реализираме съглашение преди изборите за Европейски парламент идната година ".

Гюнтер Йотингер, комисар по въпросите на бюджета и човешките запаси, съобщи: " Целта на това предложение за бюджет е да се обезпечи европейска добавена стойност. Инвестираме още повече в области, в които страните членки не могат да работят независимо или в които е по-ефективно да се работи дружно — да вземем за пример научните проучвания, миграцията, граничния надзор и защитата. И продължаваме да финансираме обичайните — само че осъвременени — политики, като общата селскостопанска политика и политиката на доближаване, защото високият стандарт на селскостопанските ни артикули и изравняването на икономическото развиване на районите са от изгода за всички ".

Целенасочен бюджет: обезпечаване на запаси, които са задоволителни за осъществяване на упоритостите Европейският съюз от 27 страни е набелязал политическите си цели и в този момент се нуждае от ресурсите, с които да ги извърши. Като цяло Комисията предлага дълготраен бюджет на стойност 1,135 милиарда евро поети отговорности (по цени от 2018 г.) [1] за интервала от 2021 година до 2027 година, което се равнява на 1,11 % от брутния народен приход (БНД) на ЕС-27 (вж. приложение 2; общ информативен документ). Това ниво на поетите отговорности се равнява на 1,105 милиарда евро (или 1,08 % от БНД) заплащания (по цени от 2018 година Тази сума съдържа също включването в бюджета на Европейски Съюз на Европейския фонд за развиване — главния инструмент на Европейски Съюз за финансиране на съдействието за развиване с страните от Африка, Карибите и Тихоокеанския басейн, който до този миг съставлява междуправителствено съглашение. Като се вземе поради инфлацията, този бюджет е съпоставим по мярка с сегашния бюджет за интервала 2014—2020 година (включително с Европейския фонд за развитие).

За да бъдат финансирани нови и неотложни цели, актуалните равнища на финансиране ще би трябвало да бъдат увеличени. Инвестирането в този момент в области като научните проучвания и нововъведенията, младежите, цифровата стопанска система, ръководството на границите, сигурността и защитата ще способства за постигането на разцвет, резистентност и сигурност в бъдеще. Например бюджетът за стратегия " Еразъм+ " и за Европейския корпус за взаимност ще бъде подсилен.

Същевременно Комисията прегледа сериозно въпроса в кои области могат да се създадат икономии и да се усъвършенства успеваемостта. Комисията предлага финансирането на общата селскостопанска политика и на политиката на доближаване да се понижи умерено — и за двете политики с към 5 % — с цел да отразява новата действителност на Съюз с 27 страни. Тези политики ще бъдат осъвременени, с цел да се подсигурява, че могат да реализират същите резултати с по-малко запаси и даже да подкрепят новите цели. Например политиката на доближаване ще играе все по-важна роля за поддръжката на структурните промени и — в дълготраен проект — интеграцията на мигрантите. Резултатът от тези промени ще откри израз в преразпределяне на бюджета, както и в концентриране върху областите, в които бюджетът на Европейски Съюз може да донесе най-големи изгоди.

Модерен, банален и еластичен бюджет

Бюджетът на Европейски Съюз е непретенциозен спрямо размера на европейската стопанска система и на националните бюджети. При все това той може да способства в забележителна степен за възстановяване на живота на жителите и предприятията — при изискване че бъде вложен в области, в които Съюзът може да окаже по-голямо влияние, в сравнение с обществените разноски на национално ниво и в които бюджетът може да обезпечи действителна европейска добавена стойност. Примери за това са авангардните проучвателен планове, които сплотяват най-хубавите научни откриватели от цяла Европа, огромните инфраструктури и плановете за цифрова промяна, както и обезпечаването на нужните средства, с които Съюзът да закриля и пази своите жители. Това е безусловно належащо в актуалния бързо изменящ се свят, в който Европа е изправена пред демографски провокации, неустойчивост в прилежащите ѝ страни и доста други неотложни въпроси, надхвърлящи националните граници.

Поради това Комисията предлага съвременен, банален и еластичен бюджет:

Модерен темперамент: Новият Съюз от 27 страни се нуждае от нов, съвременен бюджет, който демонстрира, че Европа се е поучила от предишното. Това значи в допълнение понижаване на административната тежест за бенефициерите и ръководещите органи посредством смяна на разпоредбите по този начин, че да бъдат по-съгласувани — въз основа на обединен устав. Това значи също, че ще бъдат набелязани по-ясни цели и че вниманието ще бъде концентрирано в по-голяма степен върху осъществяването. Това ще улесни настоящия надзор и измерването на резултатите, както и внасянето на промени, когато са нужни.

Опростеност: Структурата на бюджета ще бъде по-ясна и по-тясно обвързана с целите на Съюза. Понастоящем средствата са разпръснати по прекомерно доста стратегии и принадлежности — както в границите на бюджета, по този начин и отвън него. Ето за какво Комисията предлага броят на стратегиите да бъде понижен с над една трета (от актуалните 58 на 37 в бъдеще), да вземем за пример посредством сливане на разпокъсаните източници на финансиране в нови интегрирани стратегии и посредством коренно усъвършенстване на потреблението на финансовите принадлежности, в това число посредством фонда InvestEU.

Гъвкавост: Последните провокации — изключително рецесията с миграцията и с бежанците през 2015 година — демонстрираха ясно, че в сегашния бюджет на Европейски Съюз е нужна повече еластичност, с цел да може да се реагира задоволително бързо и дейно. По тази причина предлагането на Комисията включва по-голяма еластичност във и сред стратегиите, увеличение на средствата за инструментите за ръководство на рецесии и основаването на нов Резерв на Съюза, предопределен за справяне с непредвидени събития и за реагиране на изключителни обстановки в области като сигурността и миграцията.

Бюджетът на Европейски Съюз и правилата на правовата страна: положително финансово ръководство

Важна оригиналност в оферти бюджет е засилената връзка сред финансирането от Европейски Съюз и спазването на правилата на правовата страна. Зачитането на правилата на правовата страна е основна причина за положително финансово ръководство и за дейно финансиране от Европейски Съюз. Поради това Комисията предлага нов механизъм за отбрана на бюджета на Европейски Съюз от финансови опасности, свързани с всеобщи недостатъци в използването на правилата на правовата страна в страните членки. Предложените нови принадлежности ще разрешат на Съюза да спре, понижи или ограничи достъпа до финансиране от Европейски Съюз по метод, който е симетричен на естеството, тежестта и обсега на слабостите в използването на правилата на правовата страна. Такова решение ще се предлага от Комисията и ще се приема от Съвета посредством гласоподаване с назад квалифицирано болшинство.

Бюджет на Европейски Съюз за мощен и постоянен стопански и паричен съюз

Стабилността на еврозоната е причина за основаването на работни места, за растежа, за вложенията и за обществената правдивост в Съюза като цяло. През декември 2017 година в границите на пътната си карта за задълбочаване на европейския стопански и паричен съюз Комисията дефинира по какъв метод новите бюджетни принадлежности могат да бъдат създадени в границите на обществените финанси на Европейски Съюз, с цел да се поддържа постигането на постоянна еврозона и приближаване към еврозоната. В новата многогодишна финансова рамка се оферират два нови инструмента:

-Нова Програма за поддръжка на промените, която — с общ бюджет от 25 милиарда евро — ще оказва финансова и техническа поддръжка на всички страни членки за провеждането на предпочитани промени, изключително в подтекста на европейския учебен срок. В допълнение към това Механизъм за доближаване ще дава профилирана поддръжка за страните членки отвън еврозоната, които се приготвят да се причислят към общата валута.

-Европейска функционалност за стабилизиране на вложенията, която ще подкрепи запазването на нивата на вложенията при положение на огромни асиметрични разтърсвания. Тя ще стартира да действа под формата на заеми " бек-ту-бек " от бюджета на Европейски Съюз на стойност до 30 милиарда евро, съчетани с финансова помощ за страните членки, предопределена за покриване на разноските за лихви. Заемите ще обезпечат спомагателна финансова поддръжка в миг, в който обществените финанси бъдат сложени под напън, а предпочитаните вложения би трябвало да се запазят.

Модерни източници на финансиране за бюджета на Европейски Съюз

Новите цели се нуждаят от нови вложения. По тази причина Комисията предлага тези цели да бъдат финансирани посредством композиция от свежи пари (приблизително 80%), преразпределения на средства и икономии (приблизително 20%). Въз основа на рекомендациите на Групата на високо ниво " Бъдещото финансиране на Европейски Съюз " Комисията предлага съществуващото изцяло финансиране на системата на личните запаси да се модернизира и опрости, а източниците на доходи за бюджета да се диверсифицират.

Нови източници за финансиране на дълготрайния бюджет

Комисията предлага да се опрости актуалният личен запас въз основата на налога върху добавената стойност (ДДС) и да се вкара кошница от нови лични запаси, обвързана с политическите ни цели.

Предложената кошница от нови лични запаси включва:

- 20 % от приходите от схемата за търговия с емисии;

- изискуема ставка от 3 %, прилагана към новата обща консолидирана основа за облагане с корпоративен налог (която ще бъде въведена последователно, откакто бъде признато нужното законодателство);

- национална вноска, която ще се начислява върху количеството нерециклирани боклуци от пластмастови опаковки във всяка страна членка (0,80 евро на килограм).

Тези нови лични запаси ще съставляват към 12 % от общия бюджет на Европейски Съюз и могат да обезпечат до 22 милиарда евро годишно за финансиране на новите цели.

Отстъпки

- Оттеглянето на Обединеното кралство от Европейски Съюз дава опция да се промени комплицираната система от отстъпки и даже " отстъпки върху отстъпките ". Комисията предлага да се отстранен всички отстъпки и да се понижи от 20% на 10% сумата, която страните членки задържат при събирането на митнически доходи (те са един от личните ресурси) за бюджета на Европейски Съюз. Тези две ограничения ще създадат бюджета на Европейски Съюз по-прост и по-справедлив.

- За да се избегнат внезапните и фрапантни нараствания на вноските на някои страни членки, Комисията предлага съществуващите отстъпки да се отстранен последователно в продължение на интервал от пет години.

Какво следва?

Въз основа на днешните оферти Комисията ще показа през идните седмици подробни оферти за бъдещите секторни финансови стратегии. Решението за бъдещия дълготраен бюджет на Европейски Съюз по-късно ще би трябвало да бъде признато от Съвета с единогласие, с утвърждението на Европейския парламент. Спазването на нужните периоди е от решаващо значение. Преговорите по сегашния дълготраен бюджет на Европейски Съюз се проточиха прекомерно дълго. В резултат на това бяха забавени основни финансови стратегии и бяха отсрочени планове с действителен капацитет за стимулиране на икономическото възобновяване. Ето за какво следва да се даде най-голям приоритет на договарянията и да се реализира съглашение преди изборите за Европейски парламент и срещата на върха на 9 май 2019 година в Сибиу. Комисията ще направи всичко по силите си, с цел да подкрепи бързото реализиране на съглашение.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР