Европейската комисия представи предложение относно прозрачността в заплащането, за да

...
Европейската комисия представи предложение относно прозрачността в заплащането, за да
Коментари Харесай

ЕК иска да гарантира равно заплащане за равен труд

Европейската комисия показа предложение по отношение на прозрачността в заплащането, с цел да се подсигурява, че дамите и мъжете в Европейски Съюз получават равно възнаграждение за еднакъв труд. В предлагането, което е политически приоритет на ръководителя Фон дер Лайен, се дефинират ограничения за бистрота в заплащането като да вземем за пример информиране на търсещите работа лица по отношение на заплащането и право да бъдат осведомени с равнищата на възнаграждение на служащи, полагащи идентичен труд, както и отговорности за огромните сдружения да рапортуват разликите в заплащането на дамите и мъжете. С предлагането също по този начин се укрепват инструментите позволяващи на служащите да предявяват правата си, и се улеснява достъпът до правораздаване. Работодателите няма да имат право да питат търсещите работа лица по отношение на заплащането, което са получавали на предходната им работа, и би трябвало да дават свързани със заплащането анонимизирани данни при поискване от страна на служащия. Освен това служащите ще имат право на отплата за дискриминация при заплащането.

Благодарение на нови ограничения, отчитащи въздействието на пандемията от COVID-19 както върху работодателите, по този начин и върху дамите, които са наранени изключително тежко, ще се увеличи осведомеността по отношение на изискванията на възнаграждение в границите на сдружението и ще се дават повече принадлежности на работодателите и на служащите за справяне с дискриминирането при заплащането на работното място. По този метод ще бъдат взети поради набор от основни фактори, допринасящи за съществуващата разлика в заплащането. Това е от изключително значение по време на пандемията от COVID-19, която води до увеличение на неравенството сред половете и до по-голям риск от беднотия при дамите. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, съобщи: Равният труд заслужава равно възнаграждение. За постигането на равно възнаграждение на мъжете и дамите имаме потребност от бистрота. Жените би трябвало да знаят дали работодателите им ги третират заслужено. Когато това не е по този начин, те би трябвало да разполагат с пълномощия да се борят и да получат това, което заслужават.

Заместник-председателят на Комисията, отговарящ по въпросите на полезностите и прозрачността, Вера Йоурова, съобщи: Крайно време е както дамите, по този начин и мъжете да получат пълномощия, с цел да упражняват правото си. Искаме да дадем опция на търсещите работа лица да изискват заслужено възнаграждение и да познават и предявяват правата си. Ето за какво работодателите би трябвало да станат също по този начин по-прозрачни във връзка с своите политики за възнаграждение. Стига към този момент двойни стандарти и извинения. Комисарят по въпросите на равнопоставеността Хелена Дали уточни: Предложението за бистрота в заплащането е значима стъпка към използването на правилото на равно възнаграждение на дамите и мъжете за еднакъв труд или за труд с равна стойност. То ще даде опция на служащите да упражняват правото си на равно възнаграждение и ще постави завършек на обвързваните с пола предразсъдъци при заплащането. Предложението ще разреши също по този начин установяването, отчитането и оправянето с казуса, който се стремим да премахнем от приемането на Римския контракт през 1957 година насам. Жените заслужават съответно самопризнание, равно отнасяне и оценяване на тяхната работа и Комисията се ангажира да подсигурява, че тази цел е реализирана на работното място.

Прозрачност в заплащането и по-широко използване на равното възнаграждение на мъжете и дамите

Законодателното предложение е ориентирано върху два съществени детайла на равно възнаграждение на мъжете и дамите: ограничения за гарантиране на бистрота в заплащането за служащи и работодатели, както и по-добър достъп до правораздаване за жертвите на дискриминация при заплащането. Мерки за бистрота в заплащането:

- Прозрачност в заплащането за търсещи работа лица - в обявлението за свободно работно място или преди изявлението за работа работодателите ще би трябвало да дават информация по отношение на първичното равнище на възнаграждение или неговия диапазон. Работодателите няма да имат право да питат евентуални служащи по отношение на заплащането, което са получавали на предходната им работа.

- Право на информация за служащите - служащите ще имат право да изискат информация от своя шеф по отношение на самостоятелното им равнище на възнаграждение и междинните равнища на възнаграждение с разбивка по пол за категориите служащи, които поставят еднакъв труд или труд с равна стойност.

- Докладване по отношение на разлики в заплащането на мъжете и дамите - работодателите с минимум 250 служащи би трябвало да разгласяват информация по отношение на разликите в заплащането на дамите и мъжете служащи в тяхната организация. За вътрешни цели те би трябвало също по този начин да дават информация по отношение на разликите в заплащането на дамите и мъжете служащи по категории служащи, полагащи еднакъв труд или труд с равна стойност.

- Съвместна оценка на заплащането - когато докладването разкрие разлики в заплащането на дамите и мъжете от най-малко 5 % и когато работодателят не може да обоснове разликата въз основа на справедливи и неутрални във връзка с пола фактори, работодателите ще би трябвало да извършат оценка на заплащането в съдействие с представителите на служащите.

По-добър достъп до правораздаване за жертвите на дискриминация при заплащането:

- Компенсация за служащите - служащите, които са били дискриминирани при заплащането, могат да получат отплата, в това число цялостно възобновяване на заплащането със задна дата и свързани с него награди или заплащания в натура.

- Тежестта на доказване е върху работодателя - тежестта на доказване, че няма дискриминация при заплащането, е под подразбиране върху работодателя, а не върху служащия.

- Санкциите включват санкции - страните членки следва да дефинират съответни наказания за нарушавания на правилото за равно възнаграждение, в това число минимално равнище на санкциите.

- Органите по равнопоставеността и представителите на служащите могат да подхващат дейности по правосъдни и административни производства от името на служащите, както и да предявяват групови искове по отношение на равно възнаграждение.

В предлагането се регистрира актуалната сложна обстановка на работодателите, по-специално в частния бранш, и се поддържа пропорционалността на ограниченията, като в същото време се обезпечава еластичност за дребните и междинните предприятия (МСП), а страните членки се предизвикват да употребяват наличните запаси за докладване на данни. Годишните разноски за работодателите по отношение на докладването по отношение на заплащането се правят оценка сред 379 евро и 890 евро или за сдружения с повече от 250 служащи.

Следващи стъпки

Днешното предложение следва да бъде импортирано в Европейския парламент и Съвета за утвърждение. След като бъде призната, страните членки ще разполагат с интервал от две години, с цел да транспонират директивата в националното си законодателство и да оповестят на Комисията съответните текстове. Комисията ще извърши оценка на препоръчаната инструкция след осем години.

Контекст

Правото на равно възнаграждение на мъжете и дамите за еднакъв труд или за труд с равна стойност е основополагащ принцип на Европейския съюз от Римския контракт през 1957 година насам. Изискването за гарантиране на равно възнаграждение е посочено в член 157 от Договор за функционирането на Европейския съюз, както и в Директива по отношение на правилото за равни благоприятни условия и равно отнасяне на мъжете и дамите в региона на заетостта и труда. През март 2014 година Европейската комисия одобри Препоръка по отношение на укрепването посредством бистрота на правилото на равното възнаграждение за мъжете и дамите. Въпреки това ефикасното използване и осъществяване на този принцип в практиката продължава да съставлява съществено предизвикателство в Европейския съюз. Европейският парламент и Съветът приканиха неведнъж за дейности в тази област. През юни 2019 година Съветът прикани Комисията да създаде съответни ограничения за възстановяване на прозрачността в заплащането. Председателят Фон дер Лайен разгласи наложителните ограничения за бистрота в заплащането като един от своите политически цели за актуалната Комисия. Този ангажимент беше доказан още веднъж в тактиката за тъждество сред половете за интервала 2020—2025 година и Комисията показва предложение с тази цел.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР