Европейската комисия представи нови предложения за износа на ваксини. По-рано

...
Европейската комисия представи нови предложения за износа на ваксини. По-рано
Коментари Харесай

ЕК с нови предложения за износа на ваксини, но без да налага забрана

Европейската комисия показа нови оферти за износа на ваксини .

По-рано бе обявено, че Европейски Съюз

Но от Комисията увериха, че това, което показват през днешния ден, " не е възбрана за експорт " , написа " Гардиън ".

В известие на Комисията се споделя, че вкарват правилата на взаимност и пропорция като нов аршин при издаването на позволение за експорт, което е част от механизма за бистрота и издаване на позволение за експорт на ваксини против ковид. Тази система доста усъвършенства прозрачността на износа . Но все пак задачата в точния момент да се обезпечи достъп до ваксини за жителите на Европейски Съюз не е реализирана.
 Италия откри 29 млн. дози AstraZeneca в склад в град Анaни
Италия откри 29 млн. дози AstraZeneca в склад в град Анaни

Дозите евентуално са от завода на AstraZeneca Halix в Холандия

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че вкарват правилата на взаимност и пропорция в съществуващият механизъм за издаване на позволение за експорт на ваксини от Европейски Съюз.

Заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис повтори, че тази смяна в системата за експорт не съставлява възбрана за експорт и Европейски Съюз продължава да бъде най-големият експортьор на ваксини.

Конкретни решения ще се вземат за всеки случай поотделно, акцентира той.

Новата регулация вкарва две промени в съществуващия механизъм - взаимност (получаващата страна не лимитира износа на ваксини или материали със закон или други средства) и пропорция (условията в страната са по-добри или по-лоши от тези в Европейски Съюз, най-вече във връзка с равнищата на имунизирани, епидемиологичната обстановка и достъп до ваксини).

От въвеждането на механизма 380 молби за експорт за 33 разнообразни дестинации са утвърдени за общо 42 милиона дози. Само една молба за експорт не е утвърдена. Основно са изнесени ваксини за Англия (10,9 милиона дози), Канада (6,6 милиона дози), Япония (5,4 милиона), Мексико (4,4 милиона), Саудитска Арабия (1,5 милиона), Сингапур (1,5 милиона), Чили (1,5 милиона), Хонконг (1,3 милиона), Корея (1 милион) и Австралия (1 милион).
 Европейски Съюз стопира износа на ваксини за 6 седмици?
Европейски Съюз стопира износа на ваксини за 6 седмици?

Днес се чака да бъде оповестено решението

Европейският съюз най-вече има проблеми с компанията AstraZeneca , която фрапантно понижи доставките за блока поради проблеми с производството.

Европейски Съюз разреши на фармацевтичните компании да изпълнят договорните си отговорности като позволи да изнесат повече от 40 милиона дози за 33 страни сред февруари и средата на март. Блокът резервира 70 милиона и ги разпредели измежду 27-те страни членки, само че редица проблеми попречват всеобщата имунизация.

Проблемите започнаха в края на януари, когато от AstraZeneca оповестиха, че ще понижат доставките с повече от половина през първото тримесечие на 2021 година В отговор Европейски Съюз наложи развой за издаване на авансово позволение за експорт. От фармацевтичните компании се изисква да потърсят позволение за експорт. Европейски Съюз има властта да блокира, в случай че фирмите не извършват отговорностите си по подписаните контракти.
 Борис Джонсън: Европейски Съюз не желае да блокира износа на ваксини
Борис Джонсън: Европейски Съюз не желае да блокира износа на ваксини

Получих увещание по време на диалози с сътрудниците от Европейски Съюз

От 1 февруари Европейски Съюз блокира единствено един от повече от 300 износа, дребна доставка от ваксини на AstraZeneca за Австралия. Основанието е, че в Австралия съвсем няма случаи на ковид, до момента в който блокът се бори с трета вълна.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР