Европейската комисия представи днес нови препоръка за подобряване на скрининга

...
Европейската комисия представи днес нови препоръка за подобряване на скрининга
Коментари Харесай

Препоръка на ЕК: От 2025 година профилактични прегледи за рак за 90 процента от населението

Европейската комисия показа през днешния ден нови рекомендация за възстановяване на скрининга за рак в страните в от Европейски Съюз. Целта е разширение на профилактичните прегледи, тъй че до 2025 година те да обзет 90 % от популацията на Европейски Съюз, което дава отговор на изискванията за сринингът за рак на гърдата, маточната шийка и на дебелото черво и ректума. Препоръчва се целевият скрининг да обхване и други типове рак, по-специално рака на простатата, белите дробове и стомаха.

За въвеждането на новите рекомендации Брюксел е планувал финансова поддръжка за страните — 38,5 милиона евро в границите на стратегия „ Европейски Съюз в поддръжка на здравето “, „ Хоризонт Европа “ и 60 милиона евро по линия на „ Хоризонт Европа “. Комисията ще предложи и в допълнение финансиране за скрининг за рак в границите на програмата „ Европейски Съюз в поддръжка на здравето “ за 2023 година Освен това може да се даде подкрепяне от европейските районни, кохезионни и обществени фондове.

За да се улесни скринингът се предлага да се разшири целевата група за скрининг за рак на гърдата, която към този момент ще включва дами на възраст сред 45 и 74 години (засега възрастовата група е от 50 до 69 години). За разкриване на рак на маточната шийка се предлага да се прави проучване за човешки папиломавирус (HPV) при дами на възраст от 30 до 65 години минимум на всеки 5 години, като се вземе поради имунизационният статус по отношение на HPV. Препоръчват се проби за рак на дебелото черво и ректума при лица на възраст 50—74 години под формата на фекален имунохимичен тест за профилиране и систематизиране, с цел да може пациентите вероятно да бъдат насочвани към следваща ендоскопия/колоноскопи.

Европейска комисия предлага разширение на обсега на проведения скрининг, тъй че да включва още три типа рак: проучване за рак на белите дробове за актуалните мощни пушачи и някогашните пушачи на възраст 50—75 години; проучване за рак на простатата при мъжете до 70 години въз основа на характерен за простатата антигенен тест и магнитно-резонансна томография като следващо изследване; в районите с висока заболеваемост и смъртност от рак на стомаха — скрининг за Helicobacter pylori и наблюдаване на предраковите стомашни лезии.

След като бъде призната от Съвета, рекомендацията ще размени актуалната рекомендация по отношение на скрининг за рак, която е от от 2003 година Борбата с рака е приоритет в региона на опазването на здравето за комисията фон дер Лайен.

През 2020 година почти 2,7 милиона души в Съюза са били диагностицирани с рак. Според оценките всеки втори жители на Европейски Съюз развива рак през живота си, което има дълготрайни последствия за качеството на живот. Само половината от всички ракови пациенти оцеляват.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР