Европейската комисия предложи в четвъртък политическата реклама онлайн да се

...
Европейската комисия предложи в четвъртък политическата реклама онлайн да се
Коментари Харесай

Еврокомисията иска да се знае кой плаща политическите реклами

Европейската комисия предложи в четвъртък политическата реклама онлайн да се отбелязва категорично като такава, както се оповестяват партиите, които са платили, с цел да доближат посланията им гласоподавателите.

Новите правила ще защитят демократични правила като свободни и почтени избори и открития либерален спор, съобщи вицепрезидентът на Европейската комисия за полезностите и прозрачността Вера Йоурова.

Тя цитира данни, съгласно които 40% от европейците не могат да отличат платените известия от новините и други журналистически материали и автентично наличие, което основава комплициране. В половината европейски страни няма регулация за политическите реклами, а където съществува, тя е насочена главно към традциционни медии, оставяйки празноти и малки врати за нарушение на изборните правила.

Предложеният правилник, който Еврокомисията желае да влезе в действие от 2023 година, година преди идващите европейски избори, ще изисква всяка политическа реклама да информация за това кой и какъв брой е платил за нея и дали са употребявани техники за целево ориентиране и укрепване на рекламите за постигане до избрани групи гласоподаватели. Техниките, употребявани от платформите, като Facebook, ще би трябвало да бъдат огласявани с детайлности за аудиториите към които са насочвани. Използването на персонални данни, споделени в онлайн платформите като вяра, етнически генезис, полова ориентировка и политически пристрастия, за ориентиране на рекламни известия, ще бъде неразрешено. " Изборите не би трябвало да бъдат съревнование с неразбираеми и непрозрачни способи. Хората би трябвало да знаят за какво виждат дадена реклама, кой е платил за нея и каква сума и какви критерии за микротаргетиране са били употребявани. Новите технологии следва да бъдат принадлежности за равноправност, а не за манипулиране ", съобщи Йоурова.

Като политически реклами ще се третират рекламите от даден политически индивид, за него или от негово име, както и по този начин наречените тематично насочени реклами, които могат да повлияят на резултата от дадени избори или референдум, на законодателен или регулаторен развой или на държание при гласоподаване.

За първи път ще бъде наложително в рекламите да се включва ясна информация за това на какво съображение лицето е станало обект на целево ориентиране и да се показва кои групи лица са били обект на такова ориентиране и какви критерии и принадлежности или способи за укрепване на резултата от рекламата са били употребявани. Организациите, които употребяват политическо целево ориентиране, ще би трябвало да разгласяват вътрешните си правила за потребление на политически рекламни известия.

Еврокомисията ще даде на страните членки да наблюдават за спазването на разпоредбите и за определянето на санкциите за нарушавания, заяви Йоурова, добавяйки, че Брюксел няма пълномощия да го прави самичък.

Ново финансиране за европейските партии

Комисията предложи да се преразгледат и разпоредбите на Европейски Съюз за финансирането на европейските политически партии и фондации, като ще им позволи да получават дарения от свои партии, отвън Европейски Съюз, само че членове на Съвета на Европа, да вземем за пример от Русия. Тези дарения ще бъдат лимитирани до 40% от годишния абонамент на европейската политическа партия. Тези партийни фамилии ще могат да се устоят с изключение на от бюджета на Европейски Съюз и вноски на членовете си, както до момента, и от лични доходи, е записано в предлагането. За сметка на това дотацията от европейския бюджет ще бъде понижена от 10% на 5%, а в изборна година - на 0%, с цел да се подтикват партиите за водят по-активни политически акции. В момента в Европейски Съюз има регистрирани 10 европейски политически партии, всяка от които има своя фондация.

Комисията внесе и предложение да се задължат изборните управляващи да дават повече информация на европейците, които живеят в друга страна от Европейски Съюз, тъй че те да могат да вземат участие по-активно в европейските и локални избори.
По данни на Еврокомисията 12 млн. гласоподаватели живеят в друга европейска страна от родната си, само че те рядко гласоподават на място в европейските и локални избори, защото не знаят разпоредбите и правата си.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР