Европейската комисия предложи днес промени в законодателството. С тях би

...
Европейската комисия предложи днес промени в законодателството. С тях би
Коментари Харесай

С нови правила Еврокомисията иска да повиши качеството на питейната вода

Европейската комисия предложи през днешния ден промени в законодателството. С тях би се повишило качеството на питейната вода, би се подобрил достъпът до питейно водоснабдяване и би се осигурила по-качествена информация за жителите, заяви пресслужбата на институцията.

Една от задачите на препоръчаните промени е доставчиците на вода да дават на клиентите си по-ясни данни за потреблението, структурата на разноските и цената на литър. Това би асъдействало за потреблението на по-малко пластмаса и за понижаване на нездравословните газове.

С измененията Еврокомисията желае към листата с индикатори за установяване на сигурността на водата да бъдат добавени нови и новопоявяващи се субстанции (например легионела и хлорати).

Съгласно новите правила от страните в Европейски Съюз ще се изисква да подобрят достъпа за всички, изключително за уязвимите и откъснатите групи хора със усложнен достъп до питейна вода. Това значи да се планува съоръжение за достъп до питейна вода на публични места, акции за информиране на жителите за качеството на водата и поощряване на администрациите и шефовете на публични здания да обезпечават достъп до питейна вода.

Предвижда се и по-разбираема и комфортна за потребление онлайн информация за качеството на питейната вода и за водоснабдителната система в съответния район. Според някои оценки тези ограничения ще понижат вероятните рискове за здравето, свързани с питейната вода, от четири % на по-малко един %.

Ако понижат потреблението на бутилирана вода, семействата в Европейски Съюз могат да спестят над 600 милиона евро годишно, показва Еврокомисията. Бутилките от пластмаса са най-разпространените произведения за еднократна приложимост, замърсяващи европейските плажове.

Комисията ще форсира работата си по стандартизацията, с цел да може строителните произведения, да вземем за пример резервоари и тръби, да не бъдат източник на замърсяване на питейната вода. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР