Европейската комисия предложи днес нов извънреден и спешен регламент, който

...
Европейската комисия предложи днес нов извънреден и спешен регламент, който
Коментари Харесай

ЕК ускорява разрешителните за възобновяеми източници

Европейската комисия предложи през днешния ден нов ексклузивен и незабавен правилник, който ще форсира разгръщането на възобновими енергийни източници (ВЕИ).

Той е част от проекта на Европейски Съюз за преустановяване на зависимостта от съветски изкопаеми горива. Планът е обвързван и с диверсификацията на доставките и пестенето на сила.

ВЕИ понижават търсенето в Европейски Съюз на изкопаеми горива за електроснабдяването, отоплението, охлаждането, промишлеността и превоза както в кратковременен проект, по този начин и в бъдеще, акцентират от Комисията. Благодарение на ниските оперативни разноски един по-голям дял на възобновимите източници в енергийната система на Европейски Съюз може да помогне за намаляването на сметките.

Предложеният правилник ще бъде в действие в продължение на една година и ще покрива времето, належащо за транспониране на Директивата за възобновима сила, която сега се разисква от законодателите във всички страни членки. Той е ориентиран към характерни технологии и планове, които имат най-големия капацитет за бързо разрастване и най-малък резултат върху околната среда и способстват за енергийната сигурност на Европа на фона на съветската експанзия в Украйна и превръщането на енергийните доставки в оръжие от страна на Кремъл.
По-висш публичен интерес
Предложението планува централите, произвеждащи възобновима сила да съставляват по-висш публичен интерес. Това ще им разреши неотложно да се възползват от нови разрешителни процедури от опростена оценка на дерогациите, планувани в европейското законодателство за околната среда. 
Слънчева сила
Тя съставлява на ниска цена възобновим източник на ток и отопление, който може да бъде разпрострат бързо, което ще облагодетелства жителите и бизнеса. На фона на неуверените цени на силата ускореното издаване на разрешителни ще форсира монтирането на слънчеви панели върху изкуствени структури като постройките. Затова Европейска комисия предлага оптимален период от един месец за процеса на позволение за панелите за слънчева сила, пространството за запазване на сила и и свързване с мрежата там, където то не е конфигурирано върху естествена повърхнина. Предвидено е също тези съоръжения да бъдат освободени от някои условия, свързани с екологията.
„ Презареждане “ на централите за възобновима сила
Възвръщането на мощностите на съществуващите централи за чиста сила  има капацитета бързо да усили генерирането на ток от всички възобновими източници. Това понижава потреблението на газ, както и нуждата от установяване на местата на нови залежи. В тази сфера процедурата по издаване на позволения се форсира с оптимален период 6 месеца. За този интервал би трябвало да бъдат осъществени всички нужни екологични оценки.
Термопомпи
Те съставляват основна технология за производството на възобновимо отопление и изстудяване от енергийни източници в околната среда. Помпите са в положение на понижат потреблението на газ при топлоснабдяването и за индустрията, и за постройките. Европейска комисия предлага разрешенията да се издават най-вече до три месеца, както и въвеждането на опростена процедура за включването на по-малките помпи в мрежата.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР