Европейската комисия предложи днес да бъдат намалени таксите за трансгранични

...
Европейската комисия предложи днес да бъдат намалени таксите за трансгранични
Коментари Харесай

ЕК обмисля страхотно облекчение за всички, които си пращат пари през граница

Европейската комисия предложи през днешния ден да бъдат понижени таксите за трансгранични заплащания в Европейски Съюз, заяви пресслужбата на Европейска комисия. Съгласно настоящите правила, за сдруженията и жителите от еврозоната няма разлика дали ще правят финансови дейности в личната си страна или в друга страна, употребяваща единната валута.

Днешното предложение цели да разшири това преимущество и до жителите и предприятията в страните отвън еврозоната. Това ще им разреши да се възползват изцяло от преимуществата на единния пазар, когато изпращат пари, теглят в брой или заплащат в чужбина. Всички вътрешни трансгранични заплащания в Европейски Съюз, осъществени в евро отвън еврозоната, ще бъдат таксувани (с ниски или нулеви такси) като вътрешни заплащания, осъществявани в формалната локална валута, оповестява Българска национална телевизия.

Потребителите и сдруженията в еврозоната се употребяват от доста ниски такси за трансгранични заплащания в евро от 2001 година.

Днешното предложение планува таксите, събирани за трансгранични заплащания в евро, да бъдат същите, каквито биха били за вътрешни заплащания в локалната валута. Това ще понижи цените до няколко евро или даже евроцента. Например банков превод в евро от България ще бъде таксуван като вътрешен банков превод в лв.. Таксите за елементарен банков превод могат да доближат баснословни нива в някои страни от Европейски Съюз отвън еврозоната (до 24 евро за превод на 10 евро). Съществуващите несъразмерни такси са спънка пред единния пазар, защото попречват трансграничните действия на семействата (купуване на артикули и услуги в зона с друга валута), както и на сдруженията.

Това поражда основни несъответствия сред ситуацията на живеещите в еврозоната, които се употребяват от преимуществата на единната валута, и жителите отвън еврозоната, които могат да реализират евтини интервенции единствено на територията на своята страна.

Днешното предложение ще обезпечи бистрота на заплащанията, реализирани с разнообразни валути в Европейски Съюз. Засега потребителите нормално не са осведомени за разноските по трансакция, която включва продан на валута. Затова в предлагането се изисква потребителите да бъдат в детайли осведомени за разноските за обмена на валута, преди да извършат такова заплащане. Те ще могат да сравнят разноските за другите благоприятни условия за продан.

Законодателното предложение ще бъде импортирано за приемане в Европейския парламент и в Съвета на Европейски Съюз.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР