Европейската комисия предложи да бъде закрит механизмът за сътрудничество и

...
Европейската комисия предложи да бъде закрит механизмът за сътрудничество и
Коментари Харесай

Еврокомисията готова да премахне една от спирачките на България пред Шенген

Европейската комисия предложи да бъде закрит механизмът за съдействие и инспекция. Това е един от мониторинговите механизми, с които Европейски Съюз проследяваше напредъка на България и Румъния в правораздаването, битката с корупцията и върховенството на закона от присъединението им преди 15 години.

Новината заяви заместник-председателят на комисията Вера Йоурова при представянето на новия отчет за върховенството на закона в Европейски Съюз.

България не е обект на следене посредством отчети по механизма от 2019 година насам, само че все пак той официално съществува. Окончателното решение за премахването му ще вземат Съветът на Европейски Съюз и Европарламентът.  

По думите на Йоурова, както в България и в Румъния, по този начин и в целия Европейски Съюз има още какво да се направи за по-ефективно правораздаване и господство на правото. Въпреки това тя предложи дипломатически дейности за постигането на позитивно решение за приемането на България и Румъния в Шенген. Но посочи, че няма връзка сред механизма и разширението на европейското пространство без гранични инспекции.

Еврокомисарят по правораздаването Дидие Рейндерс уточни, че в последно време политическата конюнктура в нашата страна е била комплицирана и приемането на промени е било затруднено. Надявам се настъпилите промени да улеснят нужните промени, добави той. 

" Европейската комисия стигна до извода, че София и Букурещ приемливо извършват изискванията, сложени по Механизма за съдействие и инспекция по време на влизането в Европейски Съюз. Сега се подхващат остатъчни последни стъпки и Комисията стартира последните стъпки към дефинитивно затваряне на този механизъм за двете страни членки - България и Румъния " , заяви и министър председателят Николай Денков при началото на днешното държавно съвещание. 

Бившият правосъден министър Надежда Йорданова пък подсети във фейсбук, че отпадането на този механизъм е апетитен като основно изискване за присъединението ни към Шенген от Нидерландия - една от страните, които поредно се опълчват на влизането ни в безграничното европейско пространство. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР