Европейската комисия предлага създаването на цифрово зелено удостоверение за улесняване

...
Европейската комисия предлага създаването на цифрово зелено удостоверение за улесняване
Коментари Харесай

Европейската комисия предлага цифрово зелено удостоверение за свободно движение в ЕС

Европейската комисия предлага основаването на цифрово зелено уверение за улеснение на безвредното свободно придвижване на жителите в границите на Европейски Съюз по време на пандемията от COVID-19.

Цифровото зелено уверение ще съставлява доказателство, че:
обещано лице е било имунизирано против COVID-19е получило негативен резултат от тестае преболедувало COVID-19
Документът ще бъде разполагаем гратис в електронен формат или на книжен притежател.

Ще включва QR код за гарантиране на сигурността и достоверността на удостоверението.

Комисията ще сътвори портал за да се подсигурява, че всички удостоверения могат да бъдат проверявани на всички места в Европейски Съюз, както и ще спомага на страните членки при техническото осъществяване на удостоверенията.

Държавите членки не престават да носят отговорност за решаването кои ограничавания, свързани с публичното здраве, могат да бъдат анулирани за пътуващите, само че ще би трябвало да ползват тази анулация по същия метод за пасажерите, притежаващи цифрово зелено уверение.

Цифровото зелено уверение предлага общоевропейско решение за гарантиране, че жителите на Европейски Съюз се възползват от съгласуван дигитален инструмент в поддръжка на свободното придвижване в Европейски Съюз. Това е положително обръщение в поддръжка на възобновяване. Основните ни цели са да осигурим елементарен за потребление, недискриминационен и сигурен инструмент, който напълно зачита отбраната на данните. Продължаваме да работим за интернационално доближаване с други сътрудници, сподели зам.-председателят на Комисията по въпросите на полезностите и прозрачността Вера Йоурова.

Благодарение на цифровото зелено уверение ще реализираме европейски метод, с цел да се подсигурява, че жителите на Европейски Съюз и членовете на техните фамилии могат да пътуват безвредно и при минимални ограничавания това лято. Цифровото зелено уверение няма да бъде авансово изискване за свободно придвижване и няма да води до дискриминиране по никакъв метод. Общоевропейският метод ще спомогне освен за последователното възобновяване на свободното придвижване в границите на Европейски Съюз, само че и за отбягване на фрагментирането. Той е също по този начин опция за оказване на въздействие върху международните стандарти и за предоставяне на образец, учреден на нашите европейски полезности като отбраната на данните, сподели комисарят по въпросите на правораздаването Дидие Рейндерс.



Цифровото зелено уверение ще обгръща три типа удостоверения:
удостоверения за ваксинацияудостоверения за изработен тест (NAAT/RT-PCR тест или бърз тест за антигени)удостоверения за лицата, преболедували COVID-19
Удостоверенията се издават в електронен формат или на книжен притежател. И при двете версии ще е налице QR код, който ще съдържа нужната основна информация, както и дигитален автограф, гарантиращ достоверността на удостоверението.

Комисията ще сътвори портал и ще спомага на страните членки да разработят програмен продукт, който органите могат да употребяват за инспекция на всички удостоверения на всички места в Европейски Съюз.

Личните данни на притежателите на уверение не минават през портала, и не се резервират от проверяващата страна членка.

Удостоверенията ще бъдат налични гратис и на формалния език или езици на издаващата страна членка и на британски език.

Всички жители — имунизирани и неимунизирани, следва да се възползват от цифрово зелено уверение, когато пътуват в Европейски Съюз.

С цел отбягване на дискриминация на лицата, които не са имунизирани, Комисията предлага да се сътвори освен оперативно съвместимо уверение за имунизация, само че също и удостоверения за изработен тест за COVID-19 и удостоверения за лица, които за преболедували COVID-19.

Едни и същи права за пътуващите с цифрово зелено уверение - когато страните членки одобряват доказателство за имунизация, с цел да анулират някои ограничавания, свързани с публичното здраве, като тестване или слагане под карантина, от тях ще се изисква да одобряват при същите условия удостоверения за имунизация, издадени в границите на системата за „ цифрово зелено уверение “.

Това обвързване ще бъде лимитирано до ваксини, които са получили годно в Европейски Съюз позволение за търговия, само че страните членки могат да решат да одобряват в допълнение и други ваксини.

Ако страна членка продължава да изисква от притежателите на цифрово зелено уверение да останат под карантина или да се тестват, тя би трябвало да уведоми Комисията и всички останали страни членки, както и да обоснове аргументите за такива ограничения.

Удостоверенията ще включват стеснен набор от информация като:
имедата на ражданедата на издаванерелевантна информация за ваксината/теста/преболедуванетоуникален идентификатор на удостоверението
Тези данни могат да бъдат тествани единствено с цел да се удостовери или ревизира достоверността и валидността на удостоверенията.

Цифровите зелени удостоверения ще бъде годни във всички страни — членки на Европейски Съюз, както и отворени за потребление за Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария.

Цифровото зелено уверение следва да се издава на жители на Европейски Съюз и на членове на техните фамилии без значение националността им . То следва да се издава и на жители на страни отвън Европейски Съюз, които обитават в Европейски Съюз и на гости, които имат право да пътуват до други страни членки.

Системата за „ цифрово зелено уверение “ е краткотрайна мярка.

Тя ще бъде прекъсната откакто Световната здравна организация (СЗО) разгласи края на изключителната обстановка в региона на публичното здраве, обвързвана с COVID-19.

За да бъде подготвена преди лятото, предлагането би трябвало да бъде признато бързо от Европейския парламент и от Съвета. Успоредно с това страните членки би трябвало да изпълнят рамката за доверие и техническите стандарти, контрактувани в границите на мрежата за електронно опазване на здравето, да подсигуряват навременното използване на цифровото зелено уверение, тяхната оперативна съгласуемост и цялостното сходство със законодателството за отбрана на персоналните данни. Целта е техническата работа и предлагането да приключат през идващите месеци.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ЦИФРОВОТО ЗЕЛЕНО УДОСТОВЕРЕНИЕ ВИЖТЕ
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР