Европейската комисия предлага потреблението на ток в Европейския съюз да

...
Европейската комисия предлага потреблението на ток в Европейския съюз да
Коментари Харесай

Еврокомисията иска свиване на енергийната консумация с 10% до края на март

Европейската комисия предлага потреблението на ток в Европейския съюз да бъде понижено с най-малко 5% в пиковите часове, а страните членки да си слагат за цел до края на март да го смъкват най-малко с 10%. Мерките, свързани с преодоляване на високите цени на силата, бяха оповестени в Страсбург от изпълнителния зам.-председател на Комисията Франс Тимерманс и еврокомисаря по енергетиката Кадри Симсон, предава Българското национално радио.

" Общността е изправена пред последствията от сериозното разминаване сред търсенето и предлагането на сила. То се дължи значително на продължаващото и досега потребление от страна на Русия на енергийните ѝ запаси като оръжие ", съобщи еврокомисар Тимерманс.

За ограничаването на потреблението той акцентира, че то ще бъде наложително, тъй че задачите да бъдат реализирани от всички.

Комисията предлага още краткотрайна горна граница на приходите за производителите на електрическа енергия, които работят на подпределни цени от 180 евро за мегаватчас.

Става въпрос за енергоносители с по-ниски разноски като възобновими енергийни източници, нуклеарна сила и лигнитни въглища.

Приходите над тази граница ще се събират от страните членки и ще се употребяват за подкрепяне на потребителите на сила да понижат сметките си.

Солидарна вноска е третото предложение и тя ще е върху свръхпечалбите на нефтения, газовия, въгледобивния и нефтопреработвателния бранш.

" Компаниите, които работят с изкопаеми горива, също печелят изключително от сегашната обстановка на пазара. Видяхме това през лятото от изключителните банкови дивиденти. Затова като трета мярка желаеме те да заплащат солидарни вноски в помощ на потребителите на ток ", съобщи Франс Тимерманс. 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР