Европейската комисия предлага нови общоевропейски правила, свързани с десет пластмасови

...
Европейската комисия предлага нови общоевропейски правила, свързани с десет пластмасови
Коментари Харесай

Брюксел прие нови правила срещу пластмасовите отпадъци в океаните

Европейската комисия предлага нови общоевропейски правила, свързани с 10 пластмасови продукта за еднократна приложимост, които най-често се срещат по европейските плажове и в европейските морета, както и за изгубените или изоставените риболовни уреди.

Като претекст за новите регулации от Брюксел сочат увеличаващото се от ден на ден и повече количество на нездравословни пластмасови боклуци в моретата и океаните.

Предложенията на комисията ще бъдат импортирани в Европейския парламент и Съвета за приемане. От Европейска комисия приканват останалите институции да прегледат предпочитано текстовете и да реализират осезаеми резултати за европейците преди изборите през май 2019 година Представената през днешния ден самодейност е в осъществяване на поетия в Европейската тактика за пластмасите ангажимент за справяне с разточителната приложимост на пластмаси и с пластмасовите боклуци посредством законодателни дейности

Пластмасовите боклуци, за които се вкарват новите правила, са към

70% от всички морски боклуци.

Новите правила са пропорционални и характерни за обособените артикули и ще се ползват разнообразни ограничения, изясняват от Европейска комисия.

При налични други възможности на налични цени ще е неразрешено предлагането на съответните пластмасови артикули за еднократна приложимост на пазара. За продуктите без ясни други възможности фокусът е върху ограничението на тяхната приложимост посредством национални ограничения за понижаване на потреблението им, условия за проектирането и етикетирането и отговорности за ръководство на отпадъците за производителите.

Благодарение на новите правила Европа ще има водеща роля в решаването на този въпрос с световни последствия, считат законотворците.

Настоящата комисия даде обещание да работи огромно по огромните въпроси, а останалото да остави на страните членки, изяснява първият заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс, който дава отговор за устойчивото развиване. " Пластмасовите боклуци безспорно са огромен проблем и европейците би трябвало да работят дружно, с цел да се оправят с него, тъй като в последна сметка тези боклуци попадат във въздуха, който дишаме, и в нашата почва, океани и храна ", разяснява още Тимерманс.

С днешните оферти, счита той, ще се понижи предлагането на пластмасови произведения за еднократна приложимост в супермаркетите посредством редица ограничения. Някои от тези произведения ще бъдат неразрешени и сменени с по-чисти други възможности, тъй че хората ще могат да продължат да употребяват обичаните си артикули.

В международен мащаб

пластмасите са 85% от отпадъците в морето,

стигат даже до белите дробове и трапезата на хората, без да е известно към момента какво е въздействието на съдържащите се във въздуха, водата и храната пластмасови микрочастици върху човешкото здраве.

" Проблемът с пластмасите наложително би трябвало да бъде решен и това може да докара до нови благоприятни условия за нововъведения, повишение на конкурентоспособността и основаване на работни места ", счита и заместник-председателят Юрки Катайнен, отговарящ за работните места, растежа, вложенията и конкурентоспособността. " Пластмасовите произведения за еднократна приложимост не са образован стопански или екологичен избор и днешните оферти ще оказват помощ на бизнеса и потребителите да преминат към устойчиви други възможности ", счита той.

Конкурентно преимущество

Според Европейска комисия по този начин предприятията ще получат конкурентно преимущество: съществуването на обединен набор от правила за целия пазар на Европейски Съюз ще послужи като тласък за европейските компании да осъществят икономии от мащаба и да са по-конкурентоспособни на процъфтяващия международен пазар на устойчиви артикули. Чрез основаване на системи за повторна приложимост (например депозитни схеми) фирмите могат да си обезпечат постоянен източник на висококачествени материали. В други случаи тласъците за търсене на по-устойчиви решения могат да обезпечат на предприятията софтуерно преимущество пред съперниците им в международен мащаб.

Различни ограничения за разнообразни артикули

След подхванатите през 2015 година ограничения за пластмасовите торбички 72% от европейците декларират, че към този момент употребяват по-малко такива торбички, сочи изследване на " Евробарометър ".

Сега Европейски Съюз насочва вниманието си към 10 пластмасови продукта за еднократна приложимост и към риболовните уреди, които дружно съставляват 70% от морските боклуци в Европа. С новите правила ще се вкарат:

Забрана за потреблението на пластмаса в избрани артикули: когато са налични други възможности на налични цени, ще бъде неразрешено предлагането на съответните пластмасови артикули за еднократна приложимост на пазара. Забраната ще се отнася до пластмасовитеклечки за уши, принадлежности за хранене, чинии, сламки, бъркалки и пръчки за балони, които ще би трябвало да се създават извънредно от по-устойчиви материали. Пластмасови съдове за питиета за еднократна приложимост ще се позволяват на пазара единствено в случай че техните капачки остават прикрепени към тях.

– Намаляване на потреблението: страните членки ще би трябвало да понижат потреблението на пластмасови съдове за хранителни артикули и пластмасови чаши. Те могат да създадат това посредством установяване на национални цели за понижаване на потреблението, обезпечаване на съществуването на различни артикули на местата за продажба или гарантиране, че пластмасови произведения за еднократна приложимост не могат да се дават гратис.

Задължения за производителите : производителите ще оказват помощ за покриването на разноските за ръководство на отпадъците и разчистване, както и за ограничения за повишение на информираността за съдовете, опаковките и обвивките за хранителни артикули (например за чипс или бонбони), съдовете за питиета и чашите, тютюневите произведения с филтри (например цигарени фасове), мокрите кърпички, балоните и леките пластмасови торбички. Секторът също по този начин ще получи тласъци да създава по-малко замърсяващи други възможности за тези артикули.

– Ц ели за събирането : страните членки ще бъдат задължени да събират 90% от пластмасовите бутилки за еднократна приложимост към 2025 година, да вземем за пример посредством депозитни системи.

Изисквания за етикетиране: за избрани артикули ще се изисква слагането на ясни и стандартизирани етикети, върху които е посочено по какъв начин би трябвало да бъдат изхвърлени отпадъците, какви са негативните екологични последствия от продукта и какво е наличието на пластмаса в него. Това ще се ползва за дамските превръзки, мокрите кърпички и балоните.

Мерки за повишение на осведомеността: страните членки ще бъдат задължени да покачват осведомеността на потребителите за негативните последствия от изхвърлянето на пластмасови артикули за еднократна приложимост и риболовни уреди, както и за наличните системи за повторна приложимост и опциите за ръководство на отпадъците за всички тези артикули.– За р иболовните уреди , които са 27% от всички боклуци по плажовете, комисията има намерение да добави съществуващата рамката на политиката с режими на отговорност за производителите на риболовни уреди, съдържащи пластмаса.

Производителите ще би трябвало да покриват разноските за събиране на боклуци с пристанищни приемни уреди и за техния транспорт и отнасяне. Те също по този начин ще покриват разноските за ограничения за повишение на информираността. Подробности за новите правила за риболовните уреди ще намерите тук.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР