Европейската комисия предлага да се отпуска еднократна сума до 15

...
Европейската комисия предлага да се отпуска еднократна сума до 15
Коментари Харесай

ЕК предлага еднократна помощ за фермери, малки и средни предприятия, засегнати от ръст на разходите



Европейската комисия предлага да се отпуска еднократна сума до 15 хиляди евро на фермери и до 100 хиляди евро дребни и междинни предприятия, наранени от забележителното повишение на цените на общите разноски. Средствата ще бъдат отпускани по изключителна мярка от Европейския аграрни фонд за развиване на селските региони.

След като мярката бъде призната от другите законодателни органи на Европейски Съюз, тя ще разреши на страните членки да употребяват до 5% от бюджета си по фонда за интервала 2021-2022 година за директна финансова поддръжка на фермерите и предприятията за преправка, маркетинг и развиване на аграрни артикули. Това е евентуален бюджет от 1,4 милиарда евро за Европейски Съюз.

Страните членки ще би трябвало да насочат средствата към най-засегнатите от рецесията. Плащанията би трябвало да бъдат осъществени до 15-ти октомври следващата година.

За да се възползват от тази опция, страните членки на Европейски Съюз би трябвало да създадат промени в стратегиите си за селско развиване, като вкарат мярката в тях. В тази връзка, Комисията стартира мониторинг на главните селскостопански пазари, наранени от войната в Украйна.

Според оповестено решение от през днешния ден, страните членки ще би трябвало да осведомят Комисията за месечните им ресурси от зърно, маслодайни култури и сертифицирани семена за тези артикули, които са владеене на съответните производители, търговци на едро и оператори.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР