Европейската комисия потвърди, че очаква ЕС да остане зависим от

...
Европейската комисия потвърди, че очаква ЕС да остане зависим от
Коментари Харесай

ЕС потвърди датата на енергийната си независимост от Русия

Европейската комисия удостовери, че чака Европейски Съюз да остане подвластен от вноса на сила от Русия най-малко още пет години.

В отговор на въпрос, заложен по време на брифинг за медиите в Брюксел, какъв брой скоро американският полутечен природен газ (LNG) ще помогне на Европа да се откаже от съветския газ, представителят на Европейската комисия по въпросите на климата и енергетиката Тим Макфий съобщи, че блокът " ще бъде подвластен от въглеродните горива от Русия до 2027 година "

 

Макфи съобщи, че Европейски Съюз е пресметнал, че може да понижи зависимостта си от съветския газ с две трети през тази година и че обстоен проект за това по какъв начин ще реализира това ще бъде показан до края на май.

 

 

Коментарите на Макфий са разследване от диалозите на блока със Съединени американски щати предходната седмица, които бяха ориентирани към разширение на доставките на американски полутечен природен газ за Европейския съюз като метод за понижаване на зависимостта на континента от съветския газ. Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън се срещна с представители на Брюксел, с цел да се опита да наложи ембарго и върху съветския нефт, което Европа се въздържа да наложи, базирайки се на опасения от криза.

 

 

В изказването на Съединени американски щати и Европейската комисия по отношение на енергийната сигурност, оповестено след срещата на върха, се удостоверява " взаимната им решителност за преустановяване на зависимостта на Европейски Съюз от съветски изкопаеми горива до 2027 година " и се афишира, че е основана работна група за реализиране на тази цел.

Блокът съобщи, че се стреми да обезпечи устойчиво търсене на спомагателни количества американски полутечен природен газ в размер на към 50 милиарда куб. м годишно най-малко до 2030 година, " като се схваща, че ценовата формула на доставките на полутечен природен газ за Европейски Съюз би трябвало да отразява дълготрайните пазарни основи "
Европейският съюз реши да спре да купува природен газ от Русия като част от необятния набор от наказания, наложени в отговор на военната интервенция на Москва в Украйна. Понастоящем Русия задоволява към 40% от търсенето на Европейски Съюз, като доставя към 175 милиарда кубически метра годишно.

 

Снимка: AFP / EMMANUEL DUNAND 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР