Европейската комисия под председателството на Жан-Клод Юнкер преминава от днес

...
Европейската комисия под председателството на Жан-Клод Юнкер преминава от днес
Коментари Харесай

Европейската комисия от днес преминава в режим на ограничени правомощия

Европейската комисия под председателството на Жан-Клод Юнкер минава от през днешния ден в режим на лимитирани пълномощия с приключването на мандата й. Това означи през вчерашния ден представител на комисията, представен от Българска телеграфна агенция.

Той разясни, че задачата остава от 1 декември в служба да встъпи комисията под председателството на Урсула фон дер Лайен. За да се случи това, ще бъде належащо съставът на новата комисия да бъде одобрен от Европейския парламент. Все още Фон дер Лайен договаря с Англия и Румъния да показват претенденти за еврокомисари.

От през днешния ден настоящата комисия ще има правото да взема решение единствено неотложни задания, само че няма да се произнася по чувствителни и политически въпроси, които ще засягат работата на екипа на Фон дер Лайен. Комисията краткотрайно няма да може да показва законодателни оферти.

През ноември Европейскаа коисия ще се занимава единствено с елементарни всекидневни административни задания. Нейни представители ще продължат да вземат участие в междуинституционалните договаряния за ново законодателство, разясни представителят.

Ситуацията с неналичието на румънски комисар, която се усложни от рухването на държавното управление, сега е главната спънка пред встъпването в служба на бъдещата Еврокомисия в новия краен период – 1 декември. Първият претендент на Букурещ Рована Плумб беше утвърдена от Урсула фон дер Лийен за комисар по превоза, само че беше спряна от парламентарната комисия по правни въпроси поради евентуален спор на ползи. Последваха още няколко несполучливи номинации (повече четете тук).

Гласуването на цялостния състав на комисията в Екологичен потенциал е планувано за 27 ноември, само че оправянето и с този период е под подозрение. Служителите на комисията даже обмислят нов период – 1 януари.

Проблеми с номинациите си за еврокомисари имаха също Франция и Унгария, само че замяната на отхвърлената от Европейския парламент французойка Силви Гулар с Тиери Бретон, бе доказана от Фон дер Лайен при започване на тази седмица. Посоченият от Унгария Оливер Вархели също беше утвърден, след оттегления от държавното управление на Виктор Орбан някогашен министър на правораздаването Ласло Трочани. Комисията обаче отхвърли да каже дали Будапеща ще резервира ресора " разширение ".

Новите претенденти за еврокомисари следва да минат през всички нужни стадии за одобряване - инспекция за спор на ползи в правната комисия на Европарламента, писмени отговори по портфолиото им и вербален " изпит " пред отрасловите комисии в Екологичен потенциал.

Забавянето на встъпването в служба на нова Европейска комисия не е нещо извънредно. Първата комисия отпред с Жозе Барозу пое функционалностите си със забавяне, тъй като евродепутатите отхвърлиха италианския претендент. Втората ръководена от Барозу комисия се забави още повече, до февруари 2010 година, тъй като беше належащо време за образуване на чуване на българката Кристалина Георгиева, заменила отхвърлената кандидатка Румяна Желева.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Новата Еврокомисия (525)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР