Европейската комисия отпуска извънредна макрофинансова помощ на Украйна в размер

...
Европейската комисия отпуска извънредна макрофинансова помощ на Украйна в размер
Коментари Харесай

ЕС отпуска ново финансиране за 5 млрд. евро на Украйна

Европейската комисия отпуска изключителна макрофинансова помощ на Украйна в размер на 5 милиарда евро. Меморандума за съгласие и кредитното съглашение сред двете страни бе подписан късно нощес от министъра на финансите Сергей Марченко и шефа на Националната банка на Украйна Кирило Шевченко, и от изпълнителния вицепрезидент на Европейска комисия Валдис Домбровскис. Това оповестиха от  Правителствената пресслужба.  

Въз основа на подписаните контракти Украйна ще може да получи първата част от заема в средата на месеца, а идващите два транша – до края на 2022 година

Средствата, получени под формата на омекотен дълготраен заем от Европейски Съюз, ще бъдат употребявани за финансиране на предпочитаните потребности на държавния бюджет. „ Ние високо ценим съдействието с Европейски Съюз и безусловната и откровена поддръжка за украинския народ в този сложен интервал. 5 милиарда евро от макрофинансовата помощ на Европейски Съюз ще оказват помощ за икономическата непоклатимост в страната и значително ще обезпечат финансирането на предпочитаните бюджетни разноски “, означи Марченко.

На 7 септември 2022 година Европейска комисия разгласи решението да отпусне спомагателни запаси за финансова поддръжка на Украйна посредством въвеждане на нова, осма подред, стратегия за финансова помощ, която след това бе  подкрепена с решение на Европейския парламент и Съвета на Европейски Съюз.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР