Европейската комисия официално прекрати Механизма за сътрудничество и проверка за

...
Европейската комисия официално прекрати Механизма за сътрудничество и проверка за
Коментари Харесай

Говорителят на ЕК: Няма връзка между присъединяването към Шенген и механизма за наблюдение

Европейската комисия публично приключи Механизма за съдействие и инспекция за България и Румъния.

Това се случи дни откакто ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен прикани България и Румъния да бъдат признати без бавене в Шенген.

Именно на механизма за инспекция се базира и Нидерландия, когато предходната година ни спря за Шенген.

Преди 12 години Европейската комисия съобщи, че България и Румъния са изпълнили критериите за присъединение. Позицията остава непроменена и до през днешния ден.

„ Разширяването на Шенген остава политически приоритет за Комисията и считаме, че България и Румъния би трябвало да са част от тази зона. Многократно тук сме го заявявали: Европейската комисия в никакъв случай не е правила връзка сред присъединението към Шенген и Механизма за съдействие и инспекция. Това са две изцяло разнообразни тематики “, съобщи Кристиан Виганд, представител на Европейска комисия.

Той се обърна задочно и към министър председателите на Австрия и Нидерландия

България и Румъния ще продължат да бъдат следени, както и всички останали страни членки, с годишните отчети от Брюксел за върховенството на закона. Гаранция за спазването на независимостта на правосъдната система и за битката с корупцията са и уговорките, поети в Плана за възобновяване и резистентност, напомня Брюксел.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР