Европейската комисия одобри споразумението за сътрудничество с Унгария по политиката

...
Европейската комисия одобри споразумението за сътрудничество с Унгария по политиката
Коментари Харесай

ЕК плаща € 22 млрд. на Унгария за сближаване

Европейската комисия утвърди съглашението за съдействие с Унгария по политиката на доближаване.

То включва ясни планове от страна на Будапеща за възстановяване на прозрачността и конкуренцията при публичните поръчки, за попречване и откриване на корупцията и ограничения против измамите и спора на ползи. Тази пътна карта е тясно обвързвана с проекта за икономическо възобновяване от пандемията и процеса, обвързван с върховенството на закона, разясняват от Европейска комисия.

Споразумението е за съвсем 22 милиарда евро до 2027 година То ще помогне на страната да извърши взаимни цели с Европейски Съюз в сферите на териториалното развиване и прехода към цифровизирана и природосъобразна стопанска система. Комисията ще отпуска суми от бюджета за вътрешни работи (убежище, миграция и приобщаване, вътрешна сигурност, ръководство на границите и визи).

Унгария последна получава утвърждение за средствата по тази част от общия бюджет. Тя даде обещание да в профил минусите с промени за подсилване на правосъдната самостоятелност.

Брюксел обаче ще продължи договарянията с Будапеща по въпросите за унгарския закон за протекция на детето и трудностите пред академичната независимост и правото на леговище.

На 13 декември страните членки (Съветът) на Европейски Съюз взеха решение да замразят заплащания от еврофондовете в размер на 6,3 милиарда евро за Унгария. Така за първи път бяха подхванати ограничения за отбрана на европейския бюджет против нарушавания на правилата на правовата страна в сферите на публичните поръчки, прокуратурата и битката с корупцията в Унгария.

Мерките са краткотрайни и могат да бъдат анулирани от Съвета по предложение на Европейска комисия, без загуба на финансиране, в случай че за две години бъдат подхванати нужните промени.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР