Европейската комисия обяви в петък плановете си да издаде облигации

...
Европейската комисия обяви в петък плановете си да издаде облигации
Коментари Харесай

Брюксел пуска облигации за 50 млрд. евро през второто полугодие

Европейската комисия разгласи в петък проектите си да издаде облигации за 50 милиарда евро, с които да финансира програмата за възобновяване на Европейски Съюз сред юли и декември 2022 година, която да бъде допълнена от краткосрочно финансиране (сметки на ЕС).

Средствата ще отидат за подкрепяне на икономическото възобновяване на държавите-членки след пандемията на ковид в границите на Механизма за възобновяване и резистентност.

Наред с финансирането за NextGenerationEU, Европейска комисия може да отпусне до 9 милиарда евро за заеми в поддръжка на Украйна по нова стратегия за изключителна макрофинансова помощ (MFA) и до 6.6 милиарда евро за заеми по програмата SURE, предмет по претенции на държавите-членки и привършване на съответните процедури.

От юни 2021 година, когато Комисията дебютира на пазара с NextGenerationEU, излъчванията по програмата възлизат на 118.5 милиарда евро посредством дълготрайни облигации на Европейски Съюз, от които 28 милиарда евро посредством емисия на зелени облигации NextGenerationEU. Освен това Комисията продължи да набира средства по своите стратегии за взаимно финансиране – SURE, MFA и Европейски механизъм за финансово стабилизиране (EFSM). Съвсем неотдавна и в отговор на войната в Украйна, Комисията сполучливо изплати 1.2 милиарда евро по незабавна стратегия, показва се в известие на Брюксел

През първата половина на 2022 година Комисията до момента е издала 47,5 милиарда евро облигации на Европейски Съюз във връзка с задачата си за финансиране от 50 милиарда евро. Допълнителен търг на облигации е плануван за 27 юни 2022 година Издаването му през първата половина на 2022 година е напълно в сходство със сумите, обявени в проекта за финансиране за интервала януари-юни 2022 г.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР