Европейската комисия обяви първия кръг от преки капиталови инвестиции чрез

...
Европейската комисия обяви първия кръг от преки капиталови инвестиции чрез
Коментари Харесай

Нов еврофонд ще инвестира във високоиновативни стартъпи

Европейската комисия разгласи първия кръг от директни финансови вложения посредством новия Фонд на Европейския съвет по нововъведенията (ЕСИ). 42 високоиновативни новосъздадени предприятия и дребни и междинни предприятия (МСП) ще получат финансово финансиране в общ размер на към 178 млн. евро за създаване и разширение на мащаба на водещи до пробив нововъведения в опазването на здравето, кръговата стопанска система, авангардното произвеждане и други области. От тях френското CorWave е първото дружество от Европейски Съюз, в което влага Фондът на ЕСИ. То си слага за задача да издигне на ново ниво грижите за пациенти с животозастрашаваща сърдечна непълнота като стартира на пазара устройство за подкрепяне на лявата сърдечна камера. 

" В Европа има доста новаторски и надарени новосъздадени предприятия, само че прекомерно постоянно те си остават дребни или се реалокират другаде. Тази нова форма на финансиране — съчетаването на безплатни средства и финансови вложения, е неповторима за Европейския съвет по нововъведенията. Тя ще запълни дефицита от финансиране за високоиновативни предприятия, ще притегли към тях спомагателни частни вложения и ще им даде опция да се разрастват в Европа ", разяснява новината комисарят по въпросите на нововъведенията, научните проучвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел. 

Капиталовите вложения, които варират от 500 000 до 15 млн. евро на бенефициер, допълват финансирането с безплатни средства, към този момент предоставено посредством пилотния инструмент Ускорител на ЕСИ, с цел да могат предприятията да разширят по-бързо мащабите на своята активност.

Комисията прави за първи път директни финансови или квазикапиталови вложения (по-конкретно - финансови вложения, съчетани с безплатни средства) в новосъздадени предприятия, като се чака дяловото присъединяване да варира от 10% до 25%. 

От декември 2019 година за финансиране по линия на инструмента Ускорител на ЕСИ към този момент са определени 293 предприятия, като общият размер на безвъзмездните средства надвишава 563 млн. евро. Измежду тях 159 са определени да получат в допълнение новите финансови вложения от Фонда на ЕСИ. Оповестените през днешния ден 42 предприятия са първите от тази група, които минаха сполучливо през процедурите на оценка и сложна инспекция. Инвестициите за останалите 117 предприятия са в развой на подготовка, като се чакат резултатите от съответните процедури. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР