Европейската комисия обяви днес за намаляване до 2030 г. с

...
Европейската комисия обяви днес за намаляване до 2030 г. с
Коментари Харесай

Европа ще убие бензиновите и дизелови коли през 2035 г.

Европейската комисия разгласи през днешния ден за понижаване до 2030 година с 55% на нездравословните излъчвания от превоза и със 100% от 2035 година Това значи, че на моторите с вътрешно горене (ДВГ) остават единствено 15 години. След това ще бъдат регистрирани единствено коли с нулеви излъчвания.

В пакета от оферти по така наречен зелена договорка най-радикални са ограниченията във връзка с превоза. За да не бъде неподвижен, ще би трябвало до посочения краен период да бъдат построени станции за зареждане с ток на всеки 60 км автомагистрала, а на всеки 150 км - станция за водород. Пакетът се нарича Fit for 55, което значи Годен за 55% редуциране на въглеродния двуокис до 2030 година спрямо 2010 година

Най-големият източник на нездравословни излъчвания е енергетиката, чийто дял е 75%. Поставената за нея цел е да създава до 2030 година 40% от тока посредством мощности с нулеви емисии. Въглищните централи последователно ще бъдат изведени от употреба, тъй като високата цена на квоти за парникови газове ще ги направи нерентабилни.

За сградния фонд се споделя, че публичният бранш би трябвало да обновява всяка година най-малко 3% от постройките си.

В схемата за търговия с квоти за въглероден двуокис ще бъдат включени също въздушният и морският превоз.

 

За по-справедлив преход ще бъде основан Социален енергиен фонд, който ще акумулира 144,4 милиарда евро.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР