Европейската комисия обяви, че от началото на следващата година ще

...
Европейската комисия обяви, че от началото на следващата година ще
Коментари Харесай

ЕС създава европейски нюзрум

Европейската комисия разгласи, че от началото на идната година ще бъде основан Европейски нюзрум, в който ще вземат участие 16 осведомителни организации от Европейски Съюз и Балканите. Очаква се центърът да стартира работа през март, а планът се прави оценка на 1.8 млн. евро. В него ще вземат участие AFP (Франция), ANSA (Италия), Agerpres (Румъния), APA (Австрия), ATA (Албания), Belga (Белгия), Българска телеграфна агенция (България), EFE (Испания), Europa Press (Испания), FENA (Босна и Херцеговина), HINA (Хърватия), MIA (Македония), STA (Словения), Tanjug (Сърбия) и TASR (Словакия). Координатор на плана е немската DPA.

Заместник-председателят по въпросите на полезностите и прозрачността Вера Йоурова съобщи: " Работейки дружно оттатък границите на страните си, медиите са по-силни. Видяхме невероятните резултати от трансгранични следствия като неотдавнашните " Документи на Пандора ". Комисията усилва поддръжката си за този вид съдействие с Европейския нюзрум и поредност от нови журналистически партньорства. "

Тази самодейност ще сътвори център за новинарски репортери, които да работят дружно по въпросите на Европейски Съюз. Проектът е в резултат на публикация за финансиране по-рано през годината и ще стартира работа през март 2022 година

Комисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон счита, че първата по рода си паневропейска редакция ще разреши на публицистите да основават наличие взаимно за делата на Европейски Съюз и да предизвикват духа на съдействие вкъщи.
Реклама
Идеята за европейски нюзрум е част от самодейностите, които Европейски Съюз планува, свързани с медиите. През юли идната година се чака да бъде квалифициран Закон за свободата на медиите, който ще цели увеличение на медийния плурализъм и възстановяване на устойчивостта на бранша като цяло. Законодателството е вследствие на образци от Унгария, Полша и Словения, Франция, които провокираха безпокойствие в Брюксел. В Унгария през 2018 година беше основана Централноевропейската фондация за преса и медии (KESMA). След това притежатели на няколко проправителствени медии подариха фирмите си на фондацията и в този момент посредством нея се управляват над 500 от медиите в страната. Също по този начин към тях се насочва по-голямата част от държавните доходи от реклама.

В Полша държавното управление се опита да прокара противоречив закон, забраняващ благосъстоятелност върху телевизионни оператори на хора с друго от европейско поданство. В Словения се следят опити за подкопаване на устойчивото финансиране и независимостта на националната организация за пресата и публичните медии.

Европейската комисия планува основаването и на мониторингова система за собствеността върху медиите в Европейски Съюз още веднъж през идната година.

Журналистите са изправени пред възходящ брой офанзиви през последните години, в това число в най-трагичните случаи и убийства. Кризата с COVID-19 направи работата им още по-трудна, с по-ниски приходи, изключително за фрийлансъри. В тази връзка през последните месеци се работи интензивно за решение на провокациите пред работата на публицистите. През септември Европейската комисия излезе с рамка от оферти за сигурността на публицистите и ще оцени напредъка по тях в страните членки след 18 месеца.
Реклама
Общото финансиране от Европейски Съюз за настоящи планове в поддръжка на б езопасността на публицистите, свободата на медиите и медийния плурализъм е 21.5 млн. евро.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Моника Върбанова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР