Европейската комисия обяви, че ЕС е дал зелена светлина на

...
Европейската комисия обяви, че ЕС е дал зелена светлина на
Коментари Харесай

ЕС одобри преработената оферта за поглъщане на Activision от страна на Microsoft

Европейската комисия разгласи, че Европейски Съюз е дал зелена светлина на Microsoft да придобие Activision Blizzard за 69 милиарда $, противопоставяйки се на договорката от страна на регулаторните органи на Обединеното кралство и Съединени американски щати. Придобиването ще даде на Microsoft контрола върху най-печелившите франчайзи като Call of Duty, World of Warcraft, Overwatch, Hearthstone и Candy Crush Saga.

В решението на Европейска комисия се изяснява, че Microsoft е дала отговор изцяло на опасенията на регулатора за антиконкурентоспособност, открити по време на следствието на препоръчаната договорка, като е предложила да даде безвъзмездни десетгодишни лицензи на европейските геймъри, които желаят да стриймват игри на Activision в услуги за игри в облак, които не са на Microsoft.

Първоначално следствието откри, че договорката би навредила на конкуренцията както при разпространяването на видеоигри за конзоли и лични компютри, по този начин и при доставката на операционни системи за лични компютри. По-конкретно, в случай че Microsoft направи игрите на Activision извънредни за своята услуга за стрийминг в облака " Game Pass Ultimate ", геймърите ще имат по-малко аргументи да употребяват други услуги; в случай че Microsoft ограничи стрийминга на игри на Activision за операционни системи, разнообразни от Windows, геймърите ще се откажат от тях.

Предложеното от Европейска комисия средство за правна отбрана изискваше компанията да подсигурява правото на геймърите да предават всички игри на Activision благодарение на всяка платформа за предаване на игри в облак, на всяко устройство и с всяка операционна система. Комисарят по конкуренцията на Европейски Съюз Маргрете Вестагер аргументира предлагането на Microsoft като задоволително близко, потвърждавайки, че този ход ще даде игрите на Activision на " доста повече устройства и консуматори, в сравнение с преди, с помощта на стрийминга на игри в облака ".

Макар че европейските и английските регулатори се съгласиха, че първичната договорка е малко евентуално да изкриви по-широкия пазар на конзолни игри и съставлява забележителна заплаха за конкуренцията в пазарната ниша на игрите в облака, двамата не реализираха единодушие по въпроса дали преработките на Microsoft задоволително добре адресират тази опасност.

Органът за защита на конкуренцията и пазарите на Обединеното кралство, който блокира договорката предишния месец, разгласи отстъпките на Microsoft за още една форма на антиконкурентна операция, като допусна, че те " ще разрешат на Microsoft да дефинира изискванията на този пазар през идващите 10 години ". Самият акт на предоставяне на такива обещания ще даде образец, който бъдещите съперници ще би трябвало да следват, аргументира се CMA, изключително заради обстоятелството, че пазарът на игри в облак е нов и се трансформира бързо.

Microsoft апелира решението на CMA. Междувременно в Съединени американски щати Федералната комерсиална комисия също подаде иск за блокиране на договорката и в случай че Microsoft не успее да завоюва една от двете, тя надали ще продължи напред, макар че завоюва доверието на по-малките регулаторни органи в Бразилия, Япония, Чили, Саудитска Арабия и Южна Африка.

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР