Европейската комисия обяви, че днес открива първия търг за съвместни

...
Европейската комисия обяви, че днес открива първия търг за съвместни
Коментари Харесай

ЕК откри първия търг за общи покупки на газ в ЕС

Европейската комисия разгласи, че през днешния ден открива първия търг за взаимни покупки на газ в Европейски Съюз. Това е историческа стъпка, за първи път Европейски Съюз употребява общата си икономическа тежест за увеличение на енергийната сигурност и с цел да се оправи с високите цени на газа, означи по този мотив зам.-председателят на Европейска комисия Марош Шефчович.

Отговорът на пазара е позитивен и насърчаващ - 107 снабдители обявиха до момента присъединяване, уточни той. По неговите думи до през днешния ден 77 европейски сдружения са подали съобщи за покупка на общо 11,7 милиарда куб. метра газ. От тези количества се планува 2,5 милиарда куб. метра да бъдат полутечен газ, а останалите 9,6 милиарда кубика ще бъдат доставени по газопроводи, написа Българска телеграфна агенция. 

Търгът продължава до 15 май и визира доставки от юни тази година до май следващата година. По думите на Шефчович, общите доставки дават опция за в допълнение отдалечаване от съветските доставчици на газ и разширение на пазара за снабдители от други страни.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР