Европейската комисия обвини Amazon в нарушаване на антитръстовите правила на

...
Европейската комисия обвини Amazon в нарушаване на антитръстовите правила на
Коментари Харесай

Еврокомисията обвини Amazon в злоупотреба с господстващо положение

Европейската комисия упрекна Amazon в нарушение на антитръстовите правила на Европейски Съюз посредством нарушение на конкуренцията на пазарите на онлайн дребно и изпрати на компанията своето авансово мнение след следствие от повече от година, информира .

" Стигнахме до предварителното умозаключение, че Amazon нелегално е злоупотребила с господстващото си състояние като снабдител на пазарни услуги в Германия и Франция ", заяви изпълнителният вицепрезидент на Европейската комисия, отговарящ за конкуренцията Маргрете Вестагер.

" Трябва да се уверим, че платформите с двойна роля като Amazon не нарушават конкуренцията. Данните за активността на трети страни продавачи не би трябвало да се употребяват в интерес на Amazon, когато тя работи като съперник на тези продавачи. Нейните правила не би трябвало изкуствено да облагодетелстват личните предложения на Amazon за продажба на дребно или да се възползват от офертите на търговците на дребно, употребяващи услугите за осъществяване и доставка на Amazon. С възходящата електронна търговия и Amazon като водеща платформа за електронна търговия, справедливият и неизкривен достъп до онлайн потребителите е значим за всички продавачи ", изтъкна Вестагер.

Освен това Брюксел разгласи, че стартира второ следствие по отношение на „ вероятното преференциално отнасяне на офертите на Amazon за продажба на дребно и тези на пазарните продавачи, които употребяват логистика и услуги за доставка “, уточни изпълнителният шеф на Общността. По-конкретно, Европейската комисия " ще изследва дали критериите, открити от Amazon за избор на спечелилия в Кутията за покупка (Buy Box), и да позволява на продавачите да оферират артикули на консуматори на Prime, в границите на програмата за преданост Amazon Prime, водят до преференциално отнасяне на бизнеса на дребно на Amazon или за продавачите, които употребяват логистиката и доставките на Amazon ", се споделя още в изявлението на изпълнителния вицепрезидент на Европейската комисия, отговарящ за конкуренцията.

Още през юни Европейската комисия обмисляше откриването на следствието на действието на Buy Box - кутията за покупки, която се появява вдясно, когато се вършат покупки на платформата и посредством която се осъществят 80% от всички покупки. Тази „ кутия “ работи със комплициран логаритъм, съгласно който Amazon се стреми да подтиква продавачите да оферират най-хубавите услуги. Брюксел подозира, че американският колос " шпионира "  конкуренти, с цел да проектира идентични артикули и да ги сложи в тази кутия, която приема по-голямата част от покупките на платформата. 

Това второ следствие също се концентрира върху етикета " Prime ". Потребителите, които заплащат за услугата Amazon Prime, са доста по-активни, тя е непрестанно възходяща база и генерират доста повече продажби, в сравнение с тези, които не са консуматори на Prime. Ето за какво Европейската комисия се концентрира върху опцията продавачите на пазара дейно да доближат до първостепенни консуматори.

Европейската комисия стартира следствие против цифровия колос през юли 2019 година, подозирайки, че компанията употребява данните, които търговците дават на платформата, с цел да се конкурират против тях: от една страна Amazon действа като платформа, където трети страни могат да продават своите артикули, а в това време американската компания продава свои лични артикули. Цялата тази информация разрешава на компанията да узнае детайлностите за най-продаваните артикули, техните условия и техните цени.

Сега Amazon ще би трябвало да отговори на обвиняванията на Европейската комисия, развой, който може да приключи с санкция до 10% от годишните продажби на колоса в Сиатъл и възможна заповед за смяна на бизнес модела си в Европейския съюз. Разследването ще обхване цялото Европейско икономическо пространство, като се изключи Италия, където италианските управляващи започнаха сходно следствие предходната година, само че с фокус върху италианския пазар. 

Източник:

Превод и редакция: Нели Тодорова
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР