Европейската комисия не е наблюдавала задълбочено предизвикателствата, възникнали вследствие на

...
Европейската комисия не е наблюдавала задълбочено предизвикателствата, възникнали вследствие на
Коментари Харесай

ЕК се провалила с надзора по границите на Шенген през пандемията

Европейската комисия не е следила задълбочено провокациите, зародили в резултат на пандемията от COVID-19 във връзка с правото на свободно придвижване на хора , заради неналичието на задоволително принадлежности. Това е заключението на оповестения през днешния ден специфичен отчет на Европейската счете палата.

Надзорът на контрола по вътрешните граници, въведен наново от страните членки от март 2020 година, не е съумял напълно да отбрани спазването на шенгенските правила, които улесняват свободното придвижване на хора в Европейски Съюз. Освен това инспекторите показват неналичието на съгласуваност на рестриктивните мерки за пътешестване на другите страни членки, както и несъответствието с насоките и рекомендациите, издадени от Европейски Съюз.

Отбелязва се, че всеки жител на Европейски Съюз има право да се движи свободно в границите на Съюза , което е подсилено и с премахването на инспекциите по вътрешните граници на Шенгенското пространство, включващо 22 страни членки на Европейски Съюз и 4 страни отвън Европейски Съюз, с помощта на което в Европа съществува зона за пътешестване без граници. То обаче може да бъде ограничавано по съображения като социална политика, социална сигурност или риск за здравето.
 Централна Европа предизвести за ограничавания на граници поради ковид
Централна Европа предизвести за ограничавания на граници поради ковид

Единственото и най-ефективно оръжие против Covid е ваксинaцията, оповестиха Чехия, Словакия, Словения, Унгария и Австрия

ЕСП напомня, че от 2015 година няколко страни в Европейски Съюз са въвели още един надзор по вътрешните граници в отговор на миграционната рецесия или закани за сигурността, а по време на пандемията от COVID-19 редица страни членки са подхванали ограничения за ограничение на свободата на придвижване в Европейски Съюз в опит да възпрат разпространяването на вируса.

При наново въвеждане на надзор по вътрешните граници на Шенгенското пространство страните членки следва да уведомяват Европейската комисия, която е длъжна да реши дали препоръчаните ограничавания са в сходство със законодателството на Европейски Съюз и не нарушават правото на свободно придвижване на хора, показва се в отчета.

Изтъква се, че като се има поради, че свободното придвижване на хора е една от четирите съществени свободи на Европейски Съюз и е в основата на европейския план от самото му основаване, Европейската комисия е следвало да ревизира деликатно дали въведените по време на пандемията ограничавания са били нужни и основателни.

Проверени са всички 150 уведомления от страните членки по отношение на контрола по вътрешните граници, подадени в Европейската комисия сред март 2020 година до юни 2021 година, от които 135 са директно свързани с COVID-19. Проверката демонстрира, че уведомленията не съдържат задоволително доказателства, че граничният надзор е бил въведен като последна мярка, нито че е бил симетричен и с закрепен период. Освен това Европейска комисия не е разкрила процедури за определяне на нарушаване по отношение на дълготрайния граничен надзор, въведен преди пандемията.
 Европейска комисия предизвести за връщане на граници в Европейски Съюз поради Covid от есента
Европейска комисия предизвести за връщане на граници в Европейски Съюз поради Covid от есента

Увеличават се случаите, страни като България изостават с имунизацията и това е причина за ограничавания

Европейската комисия не е получила и всички отчети, които е трябвало да получи до четири седмици след приключването на контрола по вътрешните граници. Тя не е поискала спомагателна информация и не е издала мнение по този въпрос, нито по въпроса за ограниченията за надзор, наложени заради миграционната рецесия и заканите за сигурността отпреди пандемията. По тази причина инспекторите на Европейски Съюз заключават, че К омисията не е проверила съответно дали повторното въвеждане на надзор по вътрешните граници е в сходство с шенгенското законодателство.

Европейска комисия е била затруднена да оказва контрол върху рестриктивните мерки за пътешестване, наложени заради пандемията от COVID-19. Въпреки че отговорността за използването на тези ограничавания се носи само от страните членки, Европейската комисия има пълномощия да предизвиква използването на координиран метод, тъй че да се сведе до най-малко въздействието върху трансграничните пътувания в границите на Европейски Съюз. За тази цел са предоставяни като цяло своевременни насоки. Според инспекторите обаче, обвързваните с контрола по вътрешните граници насоки не са били на практика насочени и елементарно използвани.

В отчета се показва, че Комисията е изготвила и начинания за съгласуване на ограниченията, засягащи свободата на придвижване. Една от тези начинания е уебплатформата " Re-open EU ", стартирана на 1 юни 2020 година в поддръжка на безвредното обновяване на пътуванията и туризма в цяла Европа. Една година след стартирането ѝ обаче девет страни членки (България, Германия, Дания, Естония, Румъния, Словения, Финландия, Франция и Швеция) към момента не са били дали обновена информация.
 Европейски Съюз стартира спор за бустерни ваксини за свободно предвижване
Европейски Съюз стартира спор за бустерни ваксини за свободно предвижване

Европейска комисия би трябвало да показа предложение за придвижване с Covid пропуски, " цифров документ е от първостепенно значение "

Също по този начин напъните на Комисията да преодолее неналичието на структури за ръководство на рецесията посредством основаването на Групата за информация по отношение на ковид не са довели до приемането на координиран метод. Одиторите смятат, че рестриктивните мерки за пътешестване, наложени по време на пандемията, са траяли да бъдат в огромна степен разпокъсани и Европейска комисия не е била в положение да предотврати несъгласуваното въвеждане на разнообразни ограничения, признати от обособените страни членки.

В Договора за Европейския съюз се планува, че Съюза следва да дава на своите жители пространство на независимост, сигурност и правораздаване без вътрешни граници, в което е обезпечено свободното придвижване на хора.

Пояснява се, че свободното придвижване на хора в границите на Европейски Съюз е друго от премахването на контрола по вътрешните граници в Шенгенското пространство. Гражданите на Европейски Съюз могат да се движат свободно в границите на Шенгенското пространство, без да подлежат на инспекции по вътрешните граници. Те се употребяват от свободно придвижване в целия Европейски Съюз, в това число до и от страни членки на Съюза, които (все още) не са премахнали граничния надзор по вътрешните си граници.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР