Европейската комисия наблюдава много внимателно развитието на ситуацията с маймунската

...
Европейската комисия наблюдава много внимателно развитието на ситуацията с маймунската
Коментари Харесай

ЕК: Наблюдаваме много внимателно развитието на ситуацията с маймунската шарка в Европа

Европейската комисия следи доста деликатно развиването на обстановката с маймунската шарка в Европа, съобщи представителят на Комисията Стефан де Кеерсмакер, съобщи БНР.

Той добави, че институцията е в стеснен контакт със страните членки и участващите в здравната комисия страни. Те са провели съвещание тази седмица и ще заседават още веднъж във вторник.

Де Кеерсмакер добави, че съвещанията стават в съгласуваност с Европейския център за предварителна защита на болесттите. Той напомни заключенията на центъра, съгласно които вирусът на маймунската шарка има умерена предаваемост измежду хората, като е висока вероятността той да се съобщи посредством полов контакт, а опцията болестта да се придвижи сред хора, които не са в непосредствен контакт, е много ниска.

Следващата седмица Центърът ще разгласява и оценка на риска, обвързвана с вируса.

Първият случай на маймунска шарка бе регистриран в Обединеното кралство. После такива бяха регистрирани в Португалия и Испания.

Във Франция също е засечен първи случай на болен от маймунска шарка, съобщи ДПА. Мъж на 29 години в региона на Париж се е заразил с вируса, без да е пътувал до страна, където той циркулира, оповестиха локалните управляващи. Заразеният няма съществени признаци и се е изолирал вкъщи си, прецизира Българска телеграфна агенция.

В Германия също беше засечен първи случай на болест, съобщи ТАСС, базирайки се на Института по микробиология на немските въоръжени сили. По информация от института вирусът е бил открит през вчерашния ден при пациент, при който са били видяни присъщите за заболяването кожни промени.

Регионалните управляващи в Мадрид оповестиха за 14 доказани случая на маймунска шарка през днешния ден, с което общият брой на случаите в Испания става 21, съобщи Ройтерс. В страната има още 20 случая, за които се подозира, че са на това заболяване - 19 от тях са в централния район на страната към Мадрид, а един е на Канарските острови, оповестиха здравните управляващи.

Няколко случая са били засечени и във Англия, където управляващите оферират на здравните служащи и други хора, за които се счита, че може да са били изложени на болестта, да се имунизират с ваксина против дребна шарка. Били са засечени и няколко случая в Португалия. Вчера постъпиха известия за открити единични случаи на болестта в Италия и Швеция.

Властите в канадския град Монреал оповестиха за 17 случая на хипотетична болест с маймунска шарка. Здравните управляващи в американския щат Масачузетс през вчерашния ден оповестиха за случай на болестта, като става дума за мъж, който неотдавна се е завърнал в Съединени американски щати от Канада. За случай на човек, инфектиран с маймунска шарка, оповестиха и управляващите в австралийския щат Нов Южен Уелс.

Маймунската шарка е вирус, предаващ се измежду диви животни като гризачи и примати, който от време на време инфектира и хора, изяснява Асошиейтед прес. Повечето случаи на инфектирани хора са в Централна и Западна Африка, където заболяването е ендемична. За първи път тя е разказана от науката през 1958 година, когато са открити две огнища на " сходна на шарката " болест при лабораторни маймуни - оттова идва и името на заболяването. Първият прочут случай на инфектиран човек е от 1970 година и това е 9-годишно момче в отдалечена част на Конго.

Маймунската шарка е от същото семейство вируси като дребната шарка, само че предизвиква по-леки признаци. При множеството пациенти тя протича единствено с тресчица, болки в тялото, настинка и отмалялост. При хора с по-тежки признаци може да се появят обриви по лицето и ръцете, които могат да се разпространят и до други елементи на тялото. Инкубационният интервал на болестта е от пет дни до три седмици. Повечето болни се възвръщат в границите на към две до четири седмици, без да става належащо да бъдат приети в болница.

Маймунската шарка може да докара до съдбовен излаз в до един на всеки 10 случая и се счита, че тя се прекарва по-тежко от децата. Смята се, че имунизациите против дребна шарка дейно защищават и против маймунската шарка. Това е първият път, когато заболяването наподобява се популяризира измежду хора, които не се пътували до Африка. Повечето от случаите са при мъже, които са имали полови контакти с други мъже.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР