„Европейската комисия наблюдава много внимателно развитието на ситуацията с маймунската

...
„Европейската комисия наблюдава много внимателно развитието на ситуацията с маймунската
Коментари Харесай

ЕК: Наблюдаваме много внимателно развитието на ситуацията с маймунската шарка в Европа

„ Европейската комисия следи доста деликатно развиването на обстановката с маймунската шарка в Европа “, разгласи представителят от Брюксел Стефан де Кеерсмакер, представен от БНР.

Той добави, че институцията е в стеснен контакт със страните членки и участващите в здравната комисия страни. Те са провели съвещание тази седмица и ще заседават още веднъж във вторник.

По думите му съвещанията стават в съгласуваност с Европейския център за предварителна защита на болесттите. Той напомни заключенията на центъра, съгласно които вирусът на маймунската шарка има умерена предаваемост измежду хората, като е висока вероятността той да се съобщи посредством полов контакт, а опцията болестта да се придвижи сред хора, които не са в непосредствен контакт, е много ниска.

Очаква се до седмица Центърът да разгласява и мнение по отношение на риска, обвързван с вируса.

Първият случай на маймунска шарка беше регистриран в Обединеното кралство. После за такива оповестиха Франция, Швеция, Белгия, Португалия и Испания.

Германия през днешния ден също разгласи за появяването на болестта в страната. Вирусът е регистриран при пациент в четвъртък.

За нови 11 случая на маймунска едра шарка рапортуваха управляващите във Англия. Всички пациенти имат лека форма, а страната е закупила спомагателни дози ваксина против маймунска едра шарка.

Скок има и на случаите на маймунска едра шарка в Испания. Те към този момент са 30.

Заразени има и в Австралия, Съединени американски щати и Канада.

Световната здравна организация свика изключително експертно съвещание, с цел да разиска епидемията. Очаква се на събитието да участва шефът на програмата за незабавни случаи на СЗО Майкъл Райън.

Маймунската едра шарка е рядка вирусна зараза, която се предава и сред хората. Обикновено болестта протича леко и множеството хора се възвръщат в границите на няколко седмици, само че при някои хора могат да настъпят затруднения. Специалистите акцентират, че маймунската едра шарка не се смята за зараза, излъчена по сексуален път, само че може да се популяризира при непосредствен контакт със инфектиран човек.

Първоначалните признаци включват висока температура, главоболие, мускулни болки, болки в гърба, увеличени лимфни възли, настинка и безсилие. Може да се появи обрив, който постоянно стартира от лицето и по-късно се популяризира по други елементи на тялото.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР