Европейската комисия издаде днес нови насоки за управлението на границите,

...
Европейската комисия издаде днес нови насоки за управлението на границите,
Коментари Харесай

ЕК: Товарните пратки ще преминават границите в ЕС най-много за 15 минути

Европейската комисия издаде през днешния ден нови насоки за ръководството на границите, с цел да продължи придвижването на товари през Европейски Съюз в изискванията на зараза.

Държавите са приканени да дефинират неотложно всички съответни вътрешни гранични пунктове в трансевропейската транспортна мрежа (TEN-T) като " зелена лента ".

Тези ленти по границите би трябвало да бъдат отворени за всички товарни транспортни средства, без значение какви артикули носят. Преминаването на границата, в това число всевъзможни инспекции, не би трябвало да лишава повече от 15 минути, се показва в известието на Европейска комисия.

Процедурите на границите със зелена лента би трябвало да бъдат сведени до най-малко и да бъдат опростени единствено до категорично нужното. Проверките би трябвало да се правят, без водачите да би трябвало да напущат транспортните средства.

Водачите би трябвало да минават единствено минимални инспекции. От водачите на товарни транспортни средства не би трябвало да се желаят други документи, с изключение на документите за идентичност и свидетелствата за правоуправление, а при нужда - и писмо от работодателя. Трябва да се одобри електронното подаване/показване на документи, приканва комисията.

Спрямо нито едно товарно транспортно средство или лидер не би трябвало да бъде прилагана дискриминация, без значение от произхода и местоназначението, поданството на лидера или страната на регистрация на транспортното средство.

Държавите са призовани краткотрайно да преустановят всички ограничавания за достъп по националните пътища, като забрани през почивните дни или нощем.

Комисията предизвиква страните да обособят коридори за безвредно прекосяване на водачи на частни транспортни средства и техните пасажери, като здравни и транспортни служащи, както и на жители на Европейски Съюз, които се връщат вкъщи, без значение от тяхното поданство, като им се дава опция да минават с преимущество през страните от мрежата TEN-T. Държавите в Европейски Съюз би трябвало да разполагат с най-малко едно летище, отворено за полети за репатриране.

Европейска комисия предлага на страните да обезпечат свободното придвижване на всички служащи от интернационалните транспорти. Трябва да бъдат анулирани правила като ограничавания за пътешестване и наложителна карантина на транспортните служащи, които не демонстрират признаци на болестта, предлага комисията.

Държавите не би трябвало да изискват транспортните служащи да носят удостоверение от доктор, че не са заболели. Международно приетите професионални документи би трябвало да бъдат годно доказателство, че служащият е нает в интернационалните транспорти. При липса на такива документи би трябвало да се одобри писмо, подписано от работодателя, предлага комисията. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР