Европейската комисия (ЕК) съобщи, че ще предостави ръководство на страните

...
Европейската комисия (ЕК) съобщи, че ще предостави ръководство на страните
Коментари Харесай

Националните схеми за продажба на паспорти в ЕС носят риск от пране на пари

Европейската комисия (ЕК) заяви, че ще даде управление на страните членки на Европейски Съюз по какъв начин да ръководят национални схеми за продажба на паспорти и позволение за престояване на богати чужденци, осведоми " Ройтерс ".

Позицията на Европейска комисия е по отношение на предизвестие на деятели и депутати, че има риск от изпиране на пари.

Правителствените схеми за даване на поданство или право на престояване на огромен вложител сега се ползват в 13 страни членки на Европейски Съюз: Австрия, Кипър, Люксембург, Малта, Гърция, Латвия, Португалия, Испания, Ирландия, Англия, България, Холандия и Франция. Унгария приключи програмата.

В взаимен отчет Global Witness и Transparency International приканват Европейски Съюз да сътвори стандарти за ръководство на схемите, които да попадат и под разпоредбите против изпирането на пари, прилагани досега за банки и компании за хазарт.

Европейската комисия ще разгласява отчет за схемите в Европейски Съюз до края на годината, разгласи еврокомисарят Димитрис Аврамопулос. Той добави, че отчетът ще предложи насоки по какъв начин страните членки да ръководят стратегиите, " в това число нужните предварителни инспекции на претендентите ".

За придобиване на такива документи приблизително се заплаща по 900 000 евро, само че в Кипър паспортът може да коства до 2 милиона евро.

Кипър е събрал 4,8 милиарда евро от такава скица, до момента в който Португалия може да завоюва близо един милиард евро на година, съгласно данни, представени в отчета, който е озаглавен: " Европейско бягство - в сенчестия свят на златните визи ".

Страните членки на Европейски Съюз са събрали 25 милиарда евро от задгранични вложения за десетилетие след продажбата на минимум 6 000 паспорта и близо 100 000 разрешителни за престояване.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР