Европейската комисия (ЕК) очаква властите в България да предприемат бързи

...
Европейската комисия (ЕК) очаква властите в България да предприемат бързи
Коментари Харесай

ЕК очаква ефективни действия срещу насилието на турската граница. МВР и прокуратурата мълчат

Европейската комисия (ЕК) чака управляващите в България да подхващат " бързи и ефикасни дейности " във връзка данните за прострелян сирийски емигрант и нелегално арестувани мигранти в колиба с решекти в региона на българо-турската граница.

Става въпрос за разкритията, направени от интернационално журналистическо следствие, което беше оповестено в две елементи по-рано тази седмица, в това число и от Свободна Европа. В него вземат участие Lighthouse Reports, Sky News, ARD Monitor, Domani, SRF, Le Monde и Der Spiegel.

Първата част, прострелян при започване на октомври при случай с присъединяване на български граничари. изстрелът да е бил създаден от българска територия. Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев даже дефинира разкритията по случая.

разкри, че в региона на Граничното полицейско ръководство (ГПУ) в Средец незаконни мигранти стоят нелегално арестувани в колиба с решетки. По този мотив европейската организация за гранична и брегова защита. Именно нейни служебни коли бяха снимани наоколо до въпросната колиба.

По този случай Министерство на вътрешните работи и прокуратурата към този момент отхвърлят коментар, макар че и на двете институции неведнъж са задавани и писмени, и устни въпроси.
 За първи път на видео. Как сирийски емигрант беше прострелян на българската граница  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Чуждестранни реакции
" Комисията приема съществено всички изказвания за нарушавания по външните европейски граници. Насилието и загубата на живот са неприемливи ", се споделя в позиция на Европейска комисия, изпратена до екипа, провел журналистическото следствие.

Брюксел отбелязва още, че " националните административни и правосъдни органи носят директната отговорност да подсигуряват зачитането и отбраната на главните права на своите територии, в това число по външните граници ".
Безопасността на мигрантите, въздържането от несъразмерна приложимост на мощ и спазването на човешките права остават приоритет.Европейска комисия
" Безопасността на мигрантите, въздържането от несъразмерна приложимост на мощ и спазването на човешките права остават приоритет ", прибавя Европейска комисия.

Международната правозащитна организация Хюман Райтс Уоч също излезе с по случая с бараката, в която напомня, че " Фронтекс би трябвало да пази хората от съществени нарушавания на човешките права, а не страните членки на Европейски Съюз, които правят такива злоупотреби ".

" Институциите на Европейски Съюз на процедура си затварят очите за малтретирането и насилието от страна на гранични чиновници по външните граници на Европейски Съюз ", прибавя правозащитната организация, отбелязвайки, че " финансирането от страна на Европейска комисия на ръководството на границите в тези страни разрешава продължаващи злоупотреби ".

Според Хюман Райтс Уоч Европейски Съюз " би трябвало да откаже финансирането за ръководство на миграцията в страните, където злоупотребите са документирани ". Организацията е на мнение, че Фронтекс би трябвало " да прегледа и проверява сериозните изказвания за злоупотреби, осъществени от гранични чиновници и следени от Фронтекс, да оповести тези констатации обществено и да спре интервенциите си, в случай че злоупотребите не престават ".

" Като се имат поради доказателствата, събрани от Lighthouse Reports и други, в случай че това не бъде направено, ще бъдат повдигнати съществени въпроси за съучастничество [на ЕС] ", приключва позицията на организацията.
 Пред очите на Фронтекс. Как България държи бежанци в безчовечен условия, преди да ги върне в Турция  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
" Ами, да отговорят сътрудниците "
На този декор българските проверяващи органи към този момент отхвърлят да разясняват втората част от интернационалното следствие.

Още преди неговото разгласяване, журналистическият екип се пробва да получи мнения от Министерство на вътрешните работи и прокуратурата. Към Министерство на вътрешните работи са отправени три писмени запитвания по случая с бараката за задържане на мигранти в ГПУ – Средец, само че отговори не са изпратени и досега.

Сходна е обстановката и с прокуратурата. На 25 ноември екипът насочва писмени въпроси към прокуратурата в Бургас, която е способена по случая. Журналистите обаче са препратени към Главната прокуратура в София.

Следва телефонен диалог с говорителката на основния прокурор Сийка Милева, която на собствен ред насочва публицистите назад към бургаските си сътрудници. Те обаче още веднъж отхвърлят коментар. Накрая екипът, провел следствието, изпраща писмени въпроси и до Главна прокуратура, само че отговори не последват.
На въпроси отвън тематиките на брифинга няма да отговоря.Сийка Милева
Самата Милева отхвърли да разяснява тематиката и по време на конференция в петък, отдадена на две огромни акции против наркоразпространението и каналите за незаконно превозване на мигранти през България.

" На въпроси отвън тематиките на брифинга няма да отговоря ", съобщи Милева във връзка журналистически въпрос дали прокуратурата ще се самосезира по разкритията за нелегално задържане на мигранти в колиба в двора на ГПУ – Средец.

След конкретизиране, че тематиката на конференцията са точно преминаващите през България незаконни мигранти, тя се обърна към представителите на Министерство на вътрешните работи, участващи в брифинга, с думите: " Ами, да отговорят сътрудниците. "

Веднага по-късно говорителката на основния прокурор и основният секретар на Министерство на вътрешните работи Петър Тодоров напуснаха залата, прекъсвайки конференцията без да разясняват данните, разкрити от интернационалното журналистическо следствие.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР