Европейската комисия е открила срещу България миналата година 41 нови

...
Европейската комисия е открила срещу България миналата година 41 нови
Коментари Харесай

България е достигнала връх на наказателните процедури през миналата година

Европейската комисия е разкрила против България предходната година 41 нови наказателни процедури за неспазване или ненапълно използване на законодателството на Европейски Съюз. Това сочат данните от отчет, показан през днешния ден от комисията, заяви Българска телеграфна агенция.

Според отчета това количество е най-високо за нашата страна в последните четири години. Най-голям е бил броят на новите процедури при транспортите (10), както и в областите на енергетиката и околната среда - по седем.
 Европейска комисия за следващ път ни подлага на критика за отчетността на основния прокурор и борбата с корупцията Европейска комисия за следващ път ни подлага на критика за отчетността на основния прокурор и борбата с корупцията
Европейската комисия показа през днешния ден, 20 юли, втория годишен отчет за положението на върховенството на закона у нас. Той обгръща интервал...

Към края на предходната година против България е имало 78 незавършени наказателни процедури - най-вече за околната среда (18), транспортите (14), вътрешния пазар (11). За съпоставяне през 2016 година незавършените процедури против България са били 55, като още веднъж най-големият дял е бил при опазването на природата.

Същевременно понижава броят на новите производства за несвоевременно въвеждане на европейските правила в българското законодателство - от 27 през 2016 година, до 21 предходната година. Най-много от тези случаи са в областите на енергетиката, околната среда и транспортите. Понижава се и броят на жалбите против България, като предходната година Европейска комисия е получила 100 нови сигнала за хипотетични или вероятни нарушавания на правото на Европейски Съюз.

Миналата година Европейска комисия откри 903 нови наказателни процедури против страните от Европейски Съюз - нарастване с 13 на 100 спрямо 2019 година, когато броят на новите случаи беше 797, се отбелязва в известието на комисията. През 2020 година минимален брой нови процедури са били открити против Дания, Финландия, Ирландия и Нидерландия, а максимален брой - против България, Италия, Малта и Гърция, сочат данните. Прилагането на европейското законодателство е значимо, с цел да могат жителите да се употребяват от правата си. Това важи в още по-голяма степен при пандемията, която оказа очевидно влияние върху използването на европейските правила, добавя комисията.

Много страни от Европейски Съюз едностранно вкараха ограничавания върху износа на медикаменти, защитни средства и други произведения, свързани с коронавирус. Когато бе належащо, Европейска комисия предприе незабавни наказателни процедури. Комисията стартира процедура против 11 страни за това, че не са защитили правата на потребителите, които са купили почивки и не са получили уместно обезщетение за анулация на пътуванията.
 Европейска комисия упорства да се свие въздействието на Гешев Европейска комисия упорства да се свие въздействието на Гешев
Европейската комисия ускорява натиска върху България за решение на тежките структурни проблеми с недосегаемостта на основния прокурор, н...

Комисията вкара по-дълги периоди за отговор на страните по заведените процедури, се показва в отчета. Половината от новооткритите предходната година процедури са били в области с най-голямо отражение върху всекидневието на жителите - околната среда, придвижването, транспортите и енергетиката. Комисията предприе дейности против страни за неспазване на правото на Европейски Съюз за чистия въздух и питейната вода, правата на пасажерите да получат назад парите си за неосъществени пътувания или за сигурността на транспортите. Над половината от всички процедури предходната година са били свързани с несвоевременно въвеждане на европейските правила в националните законодателства. Броят на тези процедури е повишен от 406 през 2019 година, на 599 през 2020 година, регистрира отчетът.

За съпоставяне в последните пет години най-вече нови сходни процедури е имало през 2016 година (847). При процедурите за несвоевременно въвеждане на европейското право максимален брой ограничения са били подхванати против Англия, Португалия, Белгия и Кипър, а минимален - против Дания, Швеция, Ирландия, Литва, Малта и Нидерландия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР