Европейската комисия днес прие първия стратегически план за „Хоризонт Европа“

...
Европейската комисия днес прие първия стратегически план за „Хоризонт Европа“
Коментари Харесай

Новата програма на ЕС за научни изследвания и иновации Хоризонт Европа ще разполага с 95.5 млрд. евро

Европейската комисия през днешния ден одобри първия стратегически проект за „ Хоризонт Европа “ - новата рамкова стратегия на Европейски Съюз за научни проучвания и нововъведения в размер на 95.5 милиарда евро. Той подсигурява, че дейностите на Европейски Съюз в региона на научните проучвания и нововъведения способстват за възобновяване от последствията на пандемията, за екологичния и цифровия преход и реализиране на по-устойчиви стопански системи и общества.

„ Стратегическият проект е нов метод по стратегия „ Хоризонт Европа “. Той дава рамка за висококачествени научни проучвания и нововъведения, учредени на високи достижение. Чрез него идентифицираме стратегическите насоки за вложения през първите четири години, тъй че да отговорим дейно на провокациите. Tой бе направен вследствие на необятен развой на взаимно планиране с присъединяване на Европейския парламент, страните членки, заинтригуваните страни и европейските жители. Благодарение на получените над 8000 оферти и мнения ние насочваме вложенията към тези предпочитани области, където можем да осигурим допустимо най-голямо влияние и успеваемост “, съобщи Мария Габриел.

Стратегическият проект дефинира четири съществени насоки за вложенията в научни проучвания и нововъведения.

На първо място, това е реализиране на стратегическа самостоятелност посредством създаването на основни цифрови, базови и нововъзникващи технологии, както и вериги за основаване на стойност.

Втората съществена област за вложение е ориентирана към възобновяване на биологичното многообразие. Третата стратегическа област е превръщането на Европа в първата цифрова, кръгова и неутрална във връзка с климата стопанска система.

Създаване на по-устойчиво, приобщаващо и демократично европейско общество е четвъртата област на вложение.

Международното съдействие е от значително значение за оправянето с световните провокации и е в основата и на четирите насоки.

Стратегическият проект също по този начин дефинира европейските партньорства и задачите по „ Хоризонт Европа “. Партньорствата ще обзет основни области като енергетика, превоз, биологично многообразие, опазване на здравето, храни, кръгова стопанска система, и ще добавят десетте институционализирани партньорства, които българският еврокомисар предложи през февруари. Европейските задачи ще допринесат за постигането на амбициозни цели до 2030 година, като избавени 3 милиона живота от ракови болести, 100 климатично-неутрални градове, чисти океани, морета и вътрешни води, здравословни почви и храни.

„ Приоритетите, избрани в стратегическия проект, ще бъдат изпълнени посредством работната стратегия на „ Хоризонт Европа “, която ще представим през идващите седмици. Тя ще съдържа подробна информация за финансирането на научноизследователски и иновационни действия посредством предложения за показване на оферти. Целта е вложенията в научни проучвания и нововъведения да допринесат за резистентен развой на възобновяване и отговор на провокациите свързани с екологичния и цифровия преход “, разяснява Мария Габриел.

Първите предложения за показване на планови оферти ще бъдат оповестени напролет на 2021 година и ще бъдат показани на 23—24 юни.

Повече информация за първия стратегически проект за “Хоризонт Европа” може да видите
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР