Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) подписа споразумение с Албания за заем

...
Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) подписа споразумение с Албания за заем
Коментари Харесай

ЕИБ дава 100 милиона евро на Албания за модернизация на жп линия

Европейската капиталова банка (ЕИБ) подписа съглашение с Албания за заем от 100 милиона евро за рационализация и електрификация на 120 км железопътна линия. 

Трасето се простира от град Вора в Централна Албания до Граничен контролно-пропусквателен пункт Хани и Хотит на границата с Черна гора, оповестиха от Българска телеграфна агенция по данни на Европейска инвестиционна банка.

Вчера албанският вицепремиер и министър на инфраструктурата и енергетиката Белинда Балуку и вицепрезидентът на Европейска инвестиционна банка Кириакос Какурис подписаха съглашението в Тирана. На гала участва и албанският министър председател Еди Рама.

" Железопътната линия Вора - Хани и Хотит с дължина 120 километра до границата с Черна гора е от голяма важност освен за Албания, само че и за районната съгласуваност, защото ще улесни придвижването на артикули и жители, като в същото време ще подтиква икономическия напредък, " уточни Балуку. Допълнително, тя означи, че линията е

вторият по величина план на албанското държавно управление за насърчаване на железопътния превоз в страната

след плана за правата Тирана - Дуръс с отклоняване към интернационалното летище на Тирана " Майка Тереза " в Ринас.

Кириакос Какурис съобщи, че съвместните старания на Тирани и Европейска инвестиционна банка ще укрепят връзката сред Албания, района и ЕС чрез една устойчива, безвредна и приобщаваща железопътна мрежа в страната и района ".

Проектът е направен с поддръжката на Европейски Съюз за построяването и рехабилитацията на основни железопътни сектори в Западните Балкани, като се цели повишение на достъпността и привлекателността на железопътния превоз. Според Европейска инвестиционна банка това ще способства за социално-икономическото развиване, по-добрите търговски връзки, прекосяване към по-устойчиви модели на превоз и декарбонизацията на локалните стопански системи.

Пакетът за финансиране по самодейността Team Europe се състои от 100 милиона евро заем от подразделението на Европейска инвестиционна банка за действия отвън Европейски Съюз, утвърдени 126 милиона евро капиталова безплатна помощ от Европейски Съюз, отпуснати посредством Инвестиционната рамка за Западните Балкани, както и заем от 98.75 милиона евро от Европейската банка за възобновяване и развиване.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР