Европейската интеграция се намира в повратен момент на своята история.

...
Европейската интеграция се намира в повратен момент на своята история.
Коментари Харесай

Гералд Кнаус: Най-голямата опасност е Русия да запълни политическия вакуум, който оставя ЕС на Балканите

" Европейската интеграция се намира в преломен миг на своята история. Вече живеем в изискванията на нова Студена война. Москва заплашва страни-членки на Европейски Съюз, като Швеция и Финландия, само че и балкански страни. Руският дипломат в Сараево заплаши Босна, че в случай че се причисли към НАТО ще я последва ориста на Украйна. Европейски Съюз би трябвало незабавно да премине от красиви, само че празни обещания за нереална европейска вероятност към деяние. Все повече балкански държавни управления и жители не имат вяра на думите. Затова предлагаме, вместо да приказваме за нереалната вероятност за участие след 50 години, да обвържем напълно съответно всички страни от Западните Балкани, само че и Украйна и Молдова с Европейски Съюз. Това може да стане посредством тясно икономическо свързване в общия пазар. Това не е нещо ново - по този начин стартира историята на Европейски Съюз през 1956 година ", разяснява пред Гералд Кнаус, прочут като проектант на съглашението за бежанците сред Европейски Съюз и Турция.

" Трябва ни нов Договор от Рим, нова Европейска икономическа общественост, в която членуват всички демократични страни, и съглашение по тези въпроси още тази или най-късно идната година ", акцентира Кнаус.

По думите му в това съглашение ще е записано, че това е единствено първата крачка към пълноправно участие в Европейски Съюз.

" Говорим за историческо решение, което е сравнимо с полагането на основите на европейската интеграция от бащите създатели на днешния Европейски съюз. Това изисква най-висш политически пилотаж и водачество. 27-те страни членки са разграничени на три групи. Има осем страни, които споделят - би трябвало незабавно да стартираме договаряния с Украйна за статут на претендент. Друга група страни споделя - това е добре, само че да не забравяме Западните Балкани. Но има и трета група страни към Франция и Германия, които споделят - не можем да си позволим разширение преди да реформираме Европейски Съюз. Компромис сред тези три позиции може да се реализира единствено, в случай че има съответно предложение за излизане от задънената улица. И аз мисля, че нашето предложение предлага тъкмо това, тъй като то преодолява терзанията и на трите групи страни. Ние насочваме покана към всички страни, които извършват копенхагенските критерии за съблюдаване правилата на правовата страна, да се причислят към тази нова Европейска икономическа общественост ", изяснява Кнаус.

" Въпросът е, че влизането в икономическата общественост ще става сега, в който страните от Западните Балкани, само че и Украйна и Молдова, изпълнят копенхагенските критерии за господство на закона и за тях ще важат четирите съществени свободи на придвижване сред страните членки - на хора, услуги, артикули и капитал ", добави той.

" Без икономическата интеграция, която постоянно е била движещата мощ за Европейски Съюз не можем да чакаме стопански напредък и вложения, които да трансформират образа на страните кандидатки. Естествено, че Западът би трябвало да си сътрудничи с тях във всички области. Албания, Хърватия и Северна Македония към този момент са част от НАТО. Липсва обаче възприятието както измежду хората, по този начин и измежду политиците на Западните Балкани, че са част от европейското семейство. Норвегия няма този проблем, тъй като стопански е част от европейското семейство. Затова мисля, че Украйна и Молдова, както и Западните Балкани би трябвало да получат този късмет. След това, с проевропейски държавни управления в тези страни, може доста бързо да реализираме и политическата интеграция ", разяснява Кнаус.

" Най-голямата заплаха е Русия да запълни политическия вакуум, който оставя Европейски Съюз на Балканите. В момента този вакуум изпълват националистически формирования, подкрепяни от Москва. Представете си, какво може да стане, в случай че има провокации в страна като Босна? Босненски политици към този момент намерено приканват за разпадането на страната. Разпадът на Босна би бил злополука, Босна ще се трансформира в Ливан. В тази обстановка провокация на Русия или друга страна може да отприщи вълна от неустановеност, принуждение и боязън, както в Северна Ирландия след 1996 година. Това е последното нещо, което хората на Балканите биха желали. В интерес на Европейски Съюз е да предотврати такова развиване ", предвижда той.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР