Европейската интеграция на Северна Македония не трябва да бъде заложник

...
Европейската интеграция на Северна Македония не трябва да бъде заложник
Коментари Харесай

Северна Македония: Заложници сме на българските фрустрации

Европейската интеграция на Северна Македония не би трябвало да бъде пленник на българските фрустрации. Това съобщи Горан Милевски, министър на локалното самоуправление на Северна Македония.

" Двустранните разногласия не би трябвало да се трансформират в европейски условия. Европейската интеграция на (Република Северна) Македония не би трябвало да бъде пленник на фрустрациите на България. Езикът не може да бъде компромис, тъй като това към този момент е решен въпрос с Преспанското съглашение, то подсигурява влизането на (Република Северна) Македония в НАТО и Европейски Съюз. Ако в този момент един от гарантите на съглашението, Европейски Съюз, не го съблюдава, тогава под въпрос е смисълът на този контракт и до каква степен (Република Северна) Македония би трябвало да го почита. Европейски Съюз би трябвало ясно да съобщи дали желае (Република Северна) Македония в Европейски Съюз или не. Вече нямаме време за губене. Нуждаем се от бързо развиване с ясни политики и отношение към Европейски Съюз и неговите перманентни условия. Ще влезем в Европейски Съюз като македонци с нашата вековна история, просвета, традиция и полезности, със личен език и особености, а влизането като втора българска страна нито желаеме, нито някой може да одобри, нито дава отговор на действителността и история. Историческата комисия да внесе за инспекция това, което са договорили с сътрудниците си от България. Не може трима историци да бъдат историческата истина. Трябва да има необятен обществен консенсус за всяко тяхно решение. Това е моята персонална позиция, която ще не отстъпвам в партията и държавното управление ", написа във Facebook профила си Милевски.

Министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи продължава да счита, че тактиката да не бъде оповестявана позиция преди публично документът да бъде получен в страната е вярна, а министър председателят Ковачевски разгласи, че дружно с президентът на Сърбия Александър Вучич и министър председателят на Албания Еди Рама на следващия ден заран ще решат дали да отидат в Брюксел на срещата на върха ЕС-Западни Балкани.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР