Европейската гражданска инициатива Край на клетките“, целяща да доведе до

...
Европейската гражданска инициатива Край на клетките“, целяща да доведе до
Коментари Харесай

Милион и половина европейци искат забрана на клетките за селскостопански животни

Европейската гражданска самодейност „ Край на клетките “, целяща да докара до възбрана за развъждането на селскостопански животни в кафези и стартирала тъкмо преди една година, завърши със събрани над 1.5 милиона подписа, като се трансформира в най-масовата самодейност за хуманно отношение към животните в границите на Европейския съюз. У нас броят подписи, събрани на хартия и онлайн по време на акцията, надвиши 26 хиляди. През последната година над 170 неправителствени организации от цяла Европа, измежду които и „ Четири лапи “, се сплотиха към идеята и проведоха събирането на подписите във всяка една от страните членки на Европейски Съюз.

Инициативата приканва Европейската комисия да предложи законодателство за възбрана на потреблението на кафези за кокошки носачки, зайци, ярки, бройлери за разплод, пъдпъдъци, патици и гъски, както и потреблението на боксове за прасета майки и телета под 8-седмична възраст. Отглеждането в тесни кафези без достъп до слънчева светлина и чист въздух предизвиква на животните страдалчество и ги лишава от опцията да извършват най-елементарни витални функционалности, естествени за всяко живо създание.

По време на акцията у нас „ Четири лапи “ подчертава върху изгодите за дребните фермери, които би донесла възбраната за развъждане на селскостопански животни в кафези. Чрез серия от къси видеоклипове, организацията сподели, че другите възможности за развъждане на селскостопански животни по човечен метод съществуват и в България и са стопански вероятни, а в случай че се забрани развъждането на животни в кафези, това единствено ще подтиква по-качествените храни. Голям брой хора станаха част от полемики и дадоха гласа си за завършек на клетките в 14 акции, извършени от организацията в София и на фестивалите „ Беглика Хородея ” и „ Веге Фест ”.

Големият брой жители, застанали зад идеята, е извънредно значим, защото самодейността не завършва със събирането на подписи за петицията. Европейската гражданска самодейност е инструмент за народна власт на присъединяване, който дава опция на жителите да оферират съответни законодателни промени. След като бъдат събрани нужните подписи, уредниците ще ги дават на способния орган за инспекция във всяка страна, като за България това е Министерството на районното развиване и благоустройството. Проверката на показаните подписи се прави в период до три месеца от приемането им. Ако самодейността е получила наложителните 1 милион годни изказвания за поддръжка в Европейски Съюз, тя ще бъде оповестена за сполучлива и ще получи опцията да бъде публично показана пред Европейската комисия и на обществено чуване в Парламента. След разглеждане на самодейността, се чака формален отговор, посочващ дейностите, които Европейските институции имат намерение да подхващат. Ако настояванията бъдат утвърдени, ще последват и желаните с самодейността законодателни промени, които ще бъдат наложителни за всяка страна членка на Европейски Съюз.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР