Европейската футболна асоциация (УЕФА) задължи украинския Шахтьор (Донецк) и италианския

...
Европейската футболна асоциация (УЕФА) задължи украинския Шахтьор (Донецк) и италианския
Коментари Харесай

Тежки санкции за Шахтьор и Лацио заради расизъм

Европейската футболна асоциация (УЕФА) задължи украинския Шахтьор (Донецк) и италианския Лацио да затворят част от стадионите си в мачове от клубните шампионати за идващия сезон поради санкции за расистко държание на почитателите.

Наказанието на Шахтьор е поради обтегнат от почитателите им афиш с крайнодясно политическо обръщение по време на мача с Айнтрахт (Франкфурт) от шампионата Лига Европа.

Привържениците на Лацио пък демонстрираха нацистки поздрави от трибуните на стадион “Рамон Санчес Писхуан” по време на гостуването в Севиля през февруари. Клубът от Рим е с обичайни сходни прояви поради големия брой почитатели с извънредно десни политически възгледи.

УЕФА е изпратила подробни инструкции до двата клуба какъв брой и кои браншове би трябвало да бъдат затворени. За Шахтьор ще бъде тази естрада, на която е бил повдигнат дискриминационният расистки афиш. Също по този начин на тази естрада на стадион Металист в Харков би трябвало да бъде подложен банер с надпис " EqualGame " и логото на УЕФА. За потребление на пиротехника донецкият клуб е санкциониран с 10 хиляди евро. Въпросната среща приключи 2:2, а германците завоюваха реванша с 4:1, като там още веднъж имаше стълкновения сред двете публики.

Шахтьор сега води със 7 точки в украинското състезание и по всичко наподобява, че ще играе непосредствено в групите на Шампионската лига.

Лацио е на 6-о място в италианската Серия А и може би ще влезе в шампионата Лига Европа, а клубът им е осъден и с 20 хиляди евро санкция. Снимки: ©Getty Images
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР