Европейската банка за възстановяване и развитие се отказва от намерението

...
Европейската банка за възстановяване и развитие се отказва от намерението
Коментари Харесай

Проект за спорен ВЕЦ край Рилския манастир остана без финансиране

Европейската банка за възобновяване и развиване се отхвърля от желанието си да финансира план за дребна водноелектрическа централа на река Илийна в Рила. Представители на банката потвърдиха пред WWF взетото решение и го мотивираха с " механически и екологични аргументи ".  

WWF България показва удовлетворение от това развиване, защото противоречивият план, който трябваше да се финансира посредством Международния фонд „ Козлодуй “  визира Природен парк „ Рилски манастир “ и би имал гибелен резултат върху биоразнообразието в едни от най-красивите региони на Рила. За предотвратяване на природата от унищожителното влияние на този Водноелектрическа централа през годините старания полагаха редица организации  като Сдружение за дивата природа „ Балкани “, риболовно съдружие „ Балканка “, Банкуоч и други

Решението на банката е позитивна стъпка, само че въпреки всичко не дава цялостна гаранция, че реката няма да бъде унищожена, в случай че се откри друго финансиране. Пълната отговорност за прекъсването на сходни планове е на Министерството на околната среда и водите, което за жалост не организира ясна политика в това отношение. Напротив, поддържа опитите на вложители да издействат разрешителни в нарушаване на разпоредбите и процедурите.

Природен парк „ Рилски манастир “ не е единственият, застрашен от Водноелектрическа централа. Опитът от Политическа партия „ Беласица “ демонстрира, че даже обещанията от кабинета на премиера не подсигуряват преустановяване на опитите за изграждане на Водноелектрическа централа. Третият естествен парк, за който съществува желание за изграждане на централа, е Врачански Балкан и където даже неналичието на финансови благоприятни условия у вложителя не го спира да диря узаконяването на плана.
Само в последните дни нашумяха два случая, в които Водноелектрическа централа унищожиха живота в българските реки. Медиите оповестиха за напълно унищожени риба по поречието на реките Ботуня и Струма, породени от Водноелектрическа централа в две предпазени зони от Натура 2000, оповестени точно за опазването на тези реки - Билерниците и Земен. Припомняме, че още преди няколко месеца риболовно съдружие „ Балканка “ предизвести Министерство на околната среда и водите и даже министър-председателя за увреждането на природата на Струма от Водноелектрическа централа „ Пчелина “, само че ограничения не бяха взети.

На този декор, WWF чака надалеч по-решителни дейности от страна на министъра на околната среда и водите Ивелина Василева от чисто демонстрационни визити и дейности. Очевидно глобите са оскъдни, спрямо облагата на вложителите. Пример за това е санкцията от 2 000 лв., наложена за потвърденото заличаване на живота в продължение на 30 километра от река Искър от Водноелектрическа централа Лакатник през 2008. При цените, на които Националната електрическа компания изкупува създадената електрическа енергия, е ясно, че централата ще възвърне тази сума за часове. Единственото дейно решение е неотложно лишаване на разрешителните на сходни централи и мораториум върху реализацията на Водноелектрическа централа до момента в който се създаде нужната нормативна уредба и стратегическа оценка, за каквито дейности настояваме от близо две години.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР