Европейската агенция по околна среда въвежда европейски индекс за качеството

...
Европейската агенция по околна среда въвежда европейски индекс за качеството
Коментари Харесай

Пуснаха сайт за замърсяването на въздуха в реално време

Европейската организация по околна среда вкарва европейски показател за качеството на въздуха, който ще разреши на всеки жител да общността да следи обстановката към себе си с съществуването на 5 замърсители, измежду които и праховите частици.

Много от страните в Европейски Съюз постоянно записват пикове на замърсяването, доста над нормите, признати от Брюксел. Повече от 130 европейски града  признават, че те могат да съблюдават разпоредбите, в ход са 30 процедури за нарушавания против 20 от 28-те страни-членки.

Новият европейски показател ще демонстрира в действително време какво е замърсяването на въздуха. Системата централизира данните от над 2000 измервателни станции на континента. Те мерят 5-те основни замърсителя, които вредят на здравето и на околната среда: микрочастиците (PM2,5 и PM 10), озон, азотен двуокис (NO2) и серен двуокис (SO2).

Потребителите могат да маркират града, който ги интересува, и да видят наличието на всеки от замърсителите в най-близката измервателна станция. Състоянието ще бъде оценено с пет цветни кода – от зелен за естествен въздух до мрачно червен за доста замърсен въздух.

В няколко страни от Европейски Съюз и Европа има „ сиви точки “, които не предават данните си в действително време – измежду тях са България, Румъния, Италия, Гърция, Исландия, както и Турция.

Картата ще демонстрира резултати с акуратност до 1 час и с динамичност на данните през последните 2 дни. С кликване върху определена точка ще получаваме и графика с резюме на обстановката от последните дни.

Най-вредният замърсител – фините микрочастици (PM2,5) е причина за гибелта на към 400 000 думи през 2014, напомня Европейската организация по околна среда. Със замърсяването на въздуха са свързани с болести като астма, рак на белите дробове, заболявания на сърцето.

Сред ограниченията против мръсния въздух са ограничението на автомобилния трафик и на потреблението на горива и развиването на по-сериозна инфраструктура за напредване с колела. Агенцията предлага също по този начин централно отопляване на градовете, както и понижаване на нездравословните излъчвания от индустрията и земеделието, в това число на излъчванията от амоняк посредством съхраняването на оборския тор в затворени хранилища.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР