Европейска столица на културата е проект, който е създаден, за

...
Европейска столица на културата е проект, който е създаден, за
Коментари Харесай

10 интересни факта за проекта „Европейска столица на културата“

„ Европейска столица на културата ” е план, който е основан, с цел да способства за доближаването на европейските нации. Негова съществена цел е да акцентира и развива благосъстоянието на европейските култури и техните общи черти.

Начинанието не стопира да се развива и потвърждава с всяка последваща година на осъществяване, без да губи първичния си образ и главен план. Всички градове, носещи купата, насочат нов взор и към споделената история и завещание. 

В програмата на Пловдив като столица на културата са планувани над 360 плана и начинания. Тя е разграничена в четири тематични платформи.  Всяка от тях има своя задача, обвързана с избран културен белег на града.

Платформата „ Сливане ” има за цел да отстрани границите сред другите етноси на територията на Пловдив. „ Трансформиране ” употребява забравените благосъстояния на града, които да заживеят нов живот. „ Възраждане ” провежда събития, в които възрастните срещат младите – едните предават старите обичаи, а вторите ги усвояват и се грижат за тяхното опазване. Платформа „ Релакс ” пък предизвика посетителите и жителите на Пловдив да се насочат към устойчивия метод на живот и почивката.


Ето и 10 забавни обстоятелството за плана „ Европейска столица на културата “.

1. През 1985 година Съветът на министрите на Европейския съюз взема решение да сътвори самодейността по концепция на известната гръцка актриса и певица Мелина Меркури, която тогава е министър на културата на Гърция.

2. Първоначалното название е „ Европейски град на културата “, а през 1999 година самодейността става известна като „ Европейска столица на културата “.

3. Атина (Гърция) e първият град, който носи купата.

4. До момента над 58 града от Европа са били носители на влиятелната купа – от Стокхолм до Генуа, от Атина до Глазгоу, от Краков до Порто.

5. В рамките на една година два града от Европа стават столици на културата. Те са със статут на побратимени градове и реализират дружно партньорски планове в духа на изцяло съдействие, схващане и продан.

 10 забавни обстоятелството за плана

6. Титлата „ Европейска столица на културата “ се присъжда след състезание сред градовете-кандидати, което се организира 6 години преди встъпване в домакинство. В рамките на това съревнование градовете показват свои платформи с визия за ръководство и развиване на културните действия за интервал от 12 месеца.

7. През 2018 година столици на културата бяха Леуварден (Холандия) и Валета (Малта).

8. През 2019 година столици са Пловдив и Матера (Италия).

9. Пловдив е първият български град, който ще вземе присъединяване в самодейността. В началото на септември 2014 година, интернационално жури избра града да бъде отличен с купата.

10. С над 8000 години история Пловдив е един от най-старите градове в Европа и пази белезите на разнообразни столетия. Именно с това той е неповторим, както за България, по този начин и за Европа. Със своето поразително културно завещание, архитектура и археология, той придвижва през вековете – от времената на Римската империя, Средновековието и османското наличие, до модерността, социалистическия интервал и съвремието.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР