Европейска нощ на учените 2019“ в Пловдив стартира от Академията

...
Европейска нощ на учените 2019“ в Пловдив стартира от Академията
Коментари Харесай

Нощ на учените в Пловдив изпълнена със срещи, научни кафенета, демонстрации и други

„ Европейска нощ на учените 2019 “ в Пловдив започва от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „ Професор Асен Диамандиев ” (АМПТИИ) на 26.09.19 година Специален акцент в програмата на пловдивските висши учебни заведения е подложен върху Годината на културата, науката, младите в науката и изкуството и новите „ умни “ градове. Събитието се организира по едно и също време в 300 града в Европа. Надсловът за четвърта поредна година е „ Учените в триъгълника на знанието ”.
„ Чрез програмата на плана желаеме да доближим откривателите и техните достижения до обществото и най-много до младежите. С първото събитие в програмата АМТИИ отваря вратите освен на академията, само че и на света – показване на фотосите от фотоконкурса ”Моят град ”. Единият от координаторите на плана за Пловдив - лекар Весела Казашка - ще показа участниците, а спечелилите ще получат грамотите и надградите си. Във фотоконкурса са поканени да вземат участие хора от всички възрасти, които са любознателни пътешественици по света и умеят да погледнат креативен през обектива, само че също по този начин и жадуват за шерване на „ уловеното ”. Първите 20 фотографии по брой на гласовете в обществената мрежа оформят фотографската галерия. Постерите със фотосите ще бъдат изложени навън в  двора  на АМТИИ още от през днешния ден (25.09.19 г.).
Събитията в „ Нощта ” са адресирани към студенти, преподаватели, откриватели, възпитаници, деца и родители, и включват състезания и мероприятия при открити порти. За родителите и учителите са планувани ръководени визити - срещи, дискусионни клубове, научни кафенета, демонстрации, концерт на римския стадион. Програмата започва на 26.09.19 година (четвъртък) и ще продължи до вечерта на 27.09.19 година (петък), като ще завърши с концерт навън „ Магията на българския фолклор ”, описаха координаторите на плана за Пловдив доцент лекар Петя Бъркалова и лекар Весела Казашка. Стартът на събитията на „ Европейска нощ на учените 2019 “ ще бъде даден в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство с публично разкриване от ректора професор Милчо Василев в Концертна зала на Централната постройка на академията, тъкмо в 16:00 ч. в четвъртък.
Именно, първото събитие в програмата на АМТИИ е представянето на фотосите от фотоконкурса „ Моят град “ и награждаване на спечелилите в него. В неподготвено арт кафе от 16:00 ч. ще бъдат показани интервютата за сборника „ Хора на изкуството. Новото потомство “ и участниците в него – 15 души на изкуството. От 18:00 ч. малчуганите и техните родители ще имат опцията да развихрят фантазиите си и да вземат участие в креативната работилница „ Красотата на природата и индивида през очите на дребните художници ”. На идващия ден, в петък, от 17:00 ч. Центърът по растителна систематична биология и биотехнология (ЦРСББ) ще посрещне откриватели, млади учени, студенти и необятната аудитория с презентация на тематика: „ Европа в един изменящ се свят – приобщаващи, реформаторски и мислещи общества ”.
Освен това, професионалния си опит, работата си на няколко континента и връзката сред науката и бизнеса ще споделят задгранични учени, които сега развиват научната си активност в ЦРСББ. По същото време, отново от 17:00 ч. на 27.09.19 година Националната гимназия по театрални и екранни изкуства в Пловдив  ще показа планът „ Live Skills ” и опциите за образование, които предлага планът в  три стратегии – „ Артмениджмът ”, „ Културно предприемачество ” и „ Нови цифрови технологии ”. В двора на гимназията ще бъде подредена галерия с произведения на нейни ученици, която ще може да се прегледа от 17:00 ч. до 19:00 ч. Отново в същия час новите технологии и изкуството се срещат и съчетават в изложба „ Анастас “. Там ще се организира полемика на тематика „ Дигиталните номади – креативните специалности в цифровата епоха “.
Участниците ще се срещнат с опциите за работа, самостоятелна от местоположението, кои кариери са подобаващи и какви умения са нужни, както и с провокациите на номадството в XXI век. Участниците ще имат опцията да задават въпроси и да получават отговори в заложената посока: възможното  бъдеще на Пловдив като „ интелигентен град “, ИТ мостовете сред предишното и сегашното в Пловдив – един от най-старите живи градове в Европа и Европейска столица на културата през 2019 година На същото място ще се организира и проява на училищен планове и произведения на тематика „ Бъдещето на дизайна ”. От 20:00 ч. музиканти ще дефилират от АМТИИ до Римския стадион, където ще се организира концертът навън „ Магията на българския фолклор “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР