Европарламентът призовава Европейската комисия да представи амбициозна стратегия за равенство

...
Европарламентът призовава Европейската комисия да представи амбициозна стратегия за равенство
Коментари Харесай

Европарламентът предлага мерки за равно заплащане на мъжете и жените

Европарламентът приканва Европейската комисия да показа амбициозна тактика за тъждество сред половете , която да включва обвързващи ограничения за превъзмогване на разликата в заплащането сред дамите и мъжете.

В резолюция призната в четвъртък с 493 гласа „ за “, 82 гласа „ срещу “ и 79 гласа „ въздържал се “, Европейският парламент приветства уговорката на новия ръководител на Европейската комисия (Комисията) да направи „ равното заплащане за равносилен труд “ основополагащ принцип на новата тактика за тъждество сред половете, която се чака да бъде показана през март.

Евродепутатите желаят тази тактика да включва обвързващи ограничения във връзка с прозрачността и разликата в заплащането, като се ползва както за обществения, по този начин и за частния бранш. Тя също по този начин би трябвало да включва мощни политики за използване, ясни цели и процеси за мониторинг, които да мерят напредъка на достиженията. Парламентът приканва за преразглеждане на проекта за деяние във връзка с разликата в заплащането на дамите и мъжете до края на 2020 година, с който да се дефинират ясни цели за страните членки за понижаване на разликата в заплащането през идните пет години.

С цел справяне с първопричините за разликата в заплащането и гарантирането на равнопоставеното присъединяване на дамите в пазара на труда, Парламентът приканва страните членки да влагат в образованието и грижите в ранна детска възраст, както и да дават услуги за положителни условия на труд, съобразени с потребностите на фамилията. Посочвайки, че разликите в заплащането сред мъжете и дамите са двойно по-големи при пенсионерите, евродепутатите приканват за даването на съответни средства за възрастните дами, като разпределяне на заем при потребност от приемане на обществени грижи, съответни минимални пенсии и даване на пенсии за претърпял брачен партньор.

Образованието през целия живот и професионалното образование за дами би трябвало да подсигуряват достъпа им до висококачествена претовареност и благоприятни условия. По-специално евродепутатите приканват за поощряване на предприемачеството, образованието в региона на науките, технологиите, инженерството и математиката, цифровото обучение и финансовата просветеност за девойките от ранна възраст за битка със съществуващите просветителни стандарти и гарантиране на навлизането на повече дами в разрастващите се и добре платени браншове.

Разликата в заплащането сред дамите и мъжете като цяло в границите на Европейски Съюз остава 16 % , със обилни разлики сред страните членки, като разликата при пенсионерите е към 37%.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР