Европа я очаква невъобразима икономическа криза заради отказа от руски

...
Европа я очаква невъобразима икономическа криза заради отказа от руски
Коментари Харесай

Европа е обхваната от цунамито на кризата. По нататък ще бъде само по-зле!

Европа я чака " невъобразима " икономическа рецесия поради отхвърли от съветски газ, написа японският финансов анализатор Казухико Фуджи.

Той показва, че Европейският съюз ще би трябвало да похарчи един и половина трилиона $, с цел да помогне на електрическите компании, само че въпреки всичко няма да може да избави Стария свят от рисков стопански потрес. Причината - в по този начин наречения " негативен спред " ( negative spread ), с който се сблъскват генериращите компании в Европа, когато цената на заема надвишава приходите от интервенциите с потреблението на кредитните средства. В такава обстановка се оказа да вземем за пример немският Uniper.

И в случай че европейската енергетика не носи и не може да носи облага, то това значи неминуем колапс на цялата европейска стопанска система. За това предизвестява японският икономист.

Европа е изгубила своята икономическа конкурентоспособност вечно, в никакъв случай повече няма да има евтини енергийни запаси, крайъгълният камък на актуалната стопанска система, повтаря след японският анализатор американското списание Foreign Policy.

„ Европейските цени на електрическата енергия и газа към този момент са съвсем 10 пъти по-високи от междинните за последните 10 години. До 2021 година Европа, в това число Обединеното кралство, задоволяваше 40% от потребностите си от природен газ посредством импорт от Русия, а също по този начин купуваше доста количество петрол и въглища от нея. В обикновено време цената на енергийните запаси в Европа бе почти два % от Брутният вътрешен продукт. В актуалните месеци, заради рязкотоувеличение на цените, те се усилиха доста и доближиха 12% ”, написа изданието.

Началото на рецесията е единствено въпрос на време. Само инерционният съставен елемент на тежката икономическа конструкция на Европейски Съюз не му разрешава да рухне за една нощ. Индикатор за идния срив беше спадът на потребителското доверие, като реакция на енергийния потрес.

Индексът на потребителското доверие (Consumer Confidence Index, CCI) е знак, предопределен да мери потребителското доверие като степен на оптимизъм по отношение на положението на стопанската система, като популацията показва това доверие посредством ползване и спестявания.

Сега доверието на потребителите в Европа е изцяло разрушено. CCI се срина до най-ниското си равнище в историята, срина се до минус 30 и е там през последните три месеца, което е доста по-лошо от рецесията през 2009 година (минус 21), рецесията с „ пандемията “ (минус 24,7) и рецесията при започване на 90-те години (минус 18,9), отбелязва съветският анализатор Павел Риков.

„ По отношение на скоростта на срутва на показателя няма аналози, като се изключи Коронавирус локдауните, само че тогава това продължаваше два месеца, този път повече от шест месеца и няма изгледи за усъвършенстване. Причините са известни – енергийната и продоволствената рецесия форсираха растежа на цените на храните, комуналните услуги и горивата за популацията, което се утежнява още и от рухването на еврото “, написа съветският анализатор.

Непрекъснатото повишаване на цените на храните е невиждано, не се е случвало в Германия от 20-те години на предишния век. През август беше регистриран най-високият общ растеж на цените в историята на еврозоната от 9,1% на годишна база. Основната причина за ускоряването на инфлацията е наложеният от Съединени американски щати отвод от съветския газ.

Високите цени на силата засягат всички браншове на стопанската система на Европейски Съюз. Половината от европейските мощности за размразяване на алуминий и цинк към този момент са затворени. Около 70% от производството на торове в Европа е спряно поради високите цени на газа, който е суровина за производството на азотни торове.

Това от своя страна докара до увеличение на питателните и ежедневните разноски. Допълнителен напън върху цените на храните идва от неуспеха на реколтата заради най-тежката суша от десетилетия. Освен това ниското равнище на Рейн сътвори логистични усложнения в Германия, а във Франция неналичието на вода за изстудяване се отразява на работата на атомните електроцентрали.

Според МАЕ през 2022 година европейските страни ще могат да заменят единствено към половината от вноса на съветски газ от различни източници (американски LNG, различни газопроводи, въглища, биогорива, нуклеарна сила и възобновими източници). До зимата множеството страни от Европейски Съюз би трябвало да запълнят газовите си складове до 80% от потенциала си, само че тези ресурси няма да стигнат за дълго. Така съгласно оценката на Федералната мрежова организация, немският енергиен регулатор, до ноември газовите складове на страната ще бъдат цялостни на 95%, само че съгласно ръководителя на организацията Клаус Мюлер това ще е задоволително единствено за две и половина месеца от отоплителния сезон.

Правителствата на Европейски Съюз самодейно понижават потреблението на сила. Например в Испания след 22:00 часа е наложително да се изключи осветлението на витрините; в Германия започнаха да изключват топлата вода в публичните институции и възнамеряват да дефинират температурен предел в пространствата на 19 ° C. Според ръководителя на най-голямата петролна и газова компания в Европа Royal Dutch Shell Бен ван Берден, нормирането и спестяването на сила може да продължи няколко години.

Анализатори от най-голямата холандска банкова група Internationale Nederlanden Groep ( ING ) изясняват по какъв начин обедняването на популацията на Европейски Съюз въздейства върху спада на бизнес интензивността: „ Въздействието върху покупателната дарба на семействата е огромно; действителните заплати падат с повече от 5% на годишна база. Тъй като доверието на потребителите се колебае на доста ниски равнища, има дребен късмет семействата да икономисват.

И защото фирмите еднообразно страдат от енергийния потрес и финансовите условия се стягат, виждаме по какъв начин бизнес вложенията понижават. Тъй като чакаме енергийният пазар да остане доста стегнат (и затова цените високи), регистрирахме негативен напредък за три поредни тримесечия, започвайки през третото тримесечие на тази година… През 2023 година в този момент чакаме стесняване на Брутният вътрешен продукт с 0,6%. “.

Отрицателният спред, в който изпаднаха енергийните компании в Европейски Съюз, обезсмисля даже хипотетичната (все още неразпределена) поддръжка от трилиони долари за тях от управлението на Европейски Съюз. Това се схваща от популацията, изразяващо своя скептицизъм в изследванията. Това схващат и европейските индустриалци, които бързо трансферират, както писахме, бизнеса си в Америка (което реализираха там).

Разбирането на разгръщащата се икономическа злополука избута лозунга „ Вашата лична риза е по-близо до тялото “ на повърхността на действителната политика и подтикна Германия да стартира необявена война против своя до неотдавна непосредствен сътрудник и съдружник – Франция.

Германският канцлер Олаф Шолц, без да се съветва с френския си сътрудник, отпусна 200 милиарда евро за поддръжка на немската енергетика, което съгласно Франция обрича други европейски страни на енергийна гибел. Париж е гневен от стартирането на скица за вътрешна енергийна помощ на стойност 200 милиарда евро в Германия без предварителна консултация с най-близкия сътрудник от Европейския съюз (ЕС) и желанията си към американските оръжия.

Отношенията сред двамата водачи на Европейски Съюз към този момент са толкоз неприятни, че „ Париж и Берлин анулираха в последния миг среща, която не е пропускана от 20 години: Френско-германския съвет на министрите “, както оповестява Franceinfo. Френският министър на стопанската система Бруно Льо Мер не скри, че срещата на министрите е била анулирана заради нуждата от „ стратегическо преосмисляне на френско-германските връзки “.

„ В Европа пламна нова конкурентна война... германците желаят да ни унищожат “, ужасяващ е Le Figaro. SudRadio приказва намерено за икономическата война на Германия против Франция.

Така Европа тъне в " невъобразима " рецесия на всички равнища. Населението е обедняло и замръзнало, предприятията се затварят и/или отиват в Америка, държавните управления бързат да понижат потреблението на електрическа енергия, а хегемонът на Европейския съюз работи на правилото „ Германия преди всичко “.

В допълнение към „ горивната беднотия “ на десетки милиони европейци, енергийният потрес сътвори и „ хигиенична беднотия “ ( Hygiene Poverty ): доста хора не могат да си купят сапун и дезодоранти. По-нататък ще става единствено по-зле.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР