„Европа стремително се движи към пропаст - културна, икономическа, идеологическа

...
„Европа стремително се движи към пропаст - културна, икономическа, идеологическа
Коментари Харесай

Андрей Кончаловски: Европейците ще идват в Русия, за да си спомнят добрите времена

„ Европа стремглаво се движи към бездна - културна, икономическа, идеологическа и цивилизационна. " Това съобщи в изявление за ТАСС съветският режисьор Андрей Кончаловски, брат на Никита Михалков. Според него Русия е единствено „ източна провинция на Европа " и по тази причина няма да бъде застигната от същото.

„ Европейците ще идват в Русия, с цел да си спомнят положителните времена ", добави режисьорът, разяснявайки „ културата на анулацията ". Според него съветската просвета ще се оправи без Европа, а европейската просвета ще загине напълно.

„ Това се вижда от положението на театрите, от това, което се случва по фестивалите, където прелива от политическа уместност, когато на фестивалите е значимо еднакъв брой мъже и дами да вършат филми. Това е смешно! През една година дамите имат по-добри филми, през друга - мъжете. Но аритметично тъждество е невероятно. "

Кончаловски съпостави международните режисьори и филми с буболечки:

„ Все едно да подредиш в колона мравки, оси, стършели и хлебарки. Застанете в редица, в този момент ще вършим всичко по равно. Това е неуместно ". Режисьорът планува, че някой ден ще има опция още веднъж за взаимна работа сред съветски и западни режисьори, само че едвам когато „ пукне цялото стадо политкоректни дейци, когато на Запад пристигна изтрезняването, осъзнаването на парадокса. Трябва да се чака ".

Носителят на „ Сребърен лъв " от фестивала във Венеция сподели, че доста обича града Венеция, само че „ той е прелестен и без Венецианския фестивал. Имаше го - отлично. А в този момент киното изживява комплицирани времена ".

Прогнозата на Кончаловски е, че киносалоните умират поради пандемията, рестриктивните мерки и глобите - и киното ще премине към други носители. Но се радва, че западните филми към този момент не се излъчват в Русия, тъй като това ще помогне на младите съветски режисьори. „ Младите желаят да снимат и по този начин няма да им е мъчно да намерят път към огромния екран. Макар че няма да стигнат до фестивала в Кан. Но все едно, неговата стойност по този начин или другояче понижава. Като се лимитират с политическа уместност, интернационалните фестивали лимитират своето въздействие ", споделя създателят на „ Влакът дезертьор " и „ Сибириада ".

Все отново е значимо Русия да изпраща свои филми на премиите „ Оскар ", счита режисьорът. Но съгласно него и най-големият международен кинофорум е изживял времето си. „ За оскара мога да кажа, че не всички схванаха, че танцът свърши. Танцът свърши, а хората още не знаят. Те още танцуват, а музиката е спряла. Преди 20 години аудиторията на „ Оскар " беше половината свят.

А в този момент се свива. И ще продължи да понижава. " Главният воин на кино лентата „ Рай " на Кончаловски, спечелил голям брой международни и съветски награди през 2016 година, е човек, лоялен на концепциите на нацизма, което води до коментар от страна на режисьора:
„ Идеята за нацизма е зародила в главите на безспорни идеалисти. Тя не е била обвързвана с теориите за расата и националността, а с теорията за свръхчовека. Приема страшни черти, чак когато нацистите стартират да приказват за превъзходството на една раса над друга ".

Според Кончаловски концепцията за свободата е абсолютизирана, той твърди, че превръщането на свободата в абсолют и най-висша полезност води до загуба на свободата.

„ На първо място културата е несвобода. Колкото по-културен е човек, толкоз повече схваща отговорностите си. И тогава може да бъде свободен вътрешно, само че не повече. " „ Живеем във време, когато се случва тектонично разбъркване в развиването на цивилизацията - разсъждава Кончаловски. - От една страна, технологиите работят разрушително на човешкия мозък, разрушително работят върху подкорието с обилие от ненужна информация. От друга страна, достъпността на информацията убива паметта. Хората помнят все по-малко. А колкото по-малко помнят, толкоз по-малко знаят. И това се случва изключително в европейската цивилизация, където паметта става все по-къса, а културата на анулацията е единствено едно: просвета на анулация на културата, просвета на анулация на отговорностите, издигане на правата над отговорностите. "

85-годишният юбиляр заключава:

„ Епохата на дънките, рокендрола и рапа отива към края си. Сари-то е доста по-удобно от дънките. Те, става известно, въздействат върху мъжката работливост, на кръвоснабдяването на таза ".

На финала на изявлението Кончаловски обобщава обстановката с съветската просвета и цивилизация:

Повтарям постоянно - ние в никакъв случай не сме пътували към пропастта с „ Ролс-Ройс ". Пътувахме с товарен камион. Затова не стигнахме до пропастта и ударихме спирачки ".

Източник:

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР