/ Европа ще престане да бъде разграден двор по отношение

...
/ Европа ще престане да бъде разграден двор по отношение
Коментари Харесай

Елена Йончева: Надявам се партиите на мира да са мнозинство в следващия Европейски парламент

/ Европа ще престане да бъде разграден двор във връзка с миграцията. Сега в Европейски Съюз влизат безотговорно хора, които настояват, че бягат от спорове и гонене, само че ние не знаем дали това е по този начин. С новия Пакт за миграцията, признат от Европейския парламент (ЕП) в сряда, ще се откри метод да се реши казусът с незаконната миграция. Държавите на първа линия като България, няма да поемат тежестта да се оправят с идващите мигранти. Това сподели евродепутатът Елена Йончева в изявление за предаването „ Преди всички “ на БНР. Тя води договарянията сред Европейския парламент, Европейската комисия и Съвета по законодателния пакет.

С Пакта, който се състои от няколко регламента и наставления, ще бъде сменен настоящия Дъблински правилник, съгласно който виновна за мигрантите в Европейски Съюз е първата страна членка, до която те доближат. Отговорността към този момент ще се дефинира от съответни критерии, а не от географското разположение на страните. При напън, не по-малко от 30 000 лица, които са получили протекция, всяка година ще бъдат разпределяни сред страните от Съюза. В по-тежки обстановки няма да има ограничаване на броя на хората, които ще се преразпределят.

Видяхте реакциите от сряда на министри в Гърция и Италия, които приветстваха измененията. Това е по този начин, тъй като те са в интерес на страните на първа линия, сподели Елена Йончева. Тя подсети, че договарянията за промяна в миграционната политика на Европейски Съюз се водят от осем години и бяха извънредно тежки. Държавите, които се намират навътре в Съюза са изложени на по-малък риск. За тях е по-удобно да упорстват да остане в действие настоящият Дъблински правилник. Това обаче не е заслужено, разяснява още евродепутатът.

Елена Йончева открои и други значими промени, част от Пакта – намиране на механизъм за понижаване на безконтролната миграция. Сега в Европейски Съюз влизат лица, за които не знаем даже от кои страни идват, дали са престъпно проявени, част ли са от терористична формация, дали съставляват риск за сигурността на европейските страни. Досега нямаше и явен механизъм, задоволително бърз и ефикасен, по който мигрантите, които не отговорят на изискванията за протекция, да бъдат връщани. С новото законодателство се вкарва правилото на сигурните страни. Ще бъде формиран лист с страни, в които мигрантите ще бъдат връщани, в случай че Европейски Съюз ги приема за сигурни, да вземем за пример като Египет и Мароко, и редица други. В някои страни ще бъдат избрани и сигурни райони.

Пактът ще влезе в действие след две години, като за това време на страните на първа линия ще бъдат предоставени 2 милиарда евро, с цел да се приготвят. В идващия мандат на Европейския парламент се чака да се одобри и законодателство, с което да се вкарат по-строги механизми за битка с каналджиите.

Елена Йончева означи съпротивата против Пакта от страна на крайната левица и зелените в Европейския парламент, както и от страна на извънредно десните. Едните считат, че ще се нарушават човешки права, а другите – че законодателството няма да реши проблемите. Пактът е добра основа, която ще понижи безконтролната миграция, различен е въпросът по какъв начин ще се ползва, съобщи тя.

Миграцията най-вероятно ще бъде една от тематиките в предизборната акция за европейския избор. Най-важната тематика, обаче, е тематиката за милитаризацията, сподели Елена Йончева. Тя уточни невъзможността на Европа да спре войната, неналичието на потенциал да се предложат начинания за това. Виждаме начинания от Турция, от Швецария, дори папата излиза с позиция. Ние приказваме единствено за милитаризация на Европа, а не за мир. Няма полемики, а в това време цените на стоките се усилват, инфлацията нараства и хората персонално усещат резултата от войната, съобщи Елена Йончева.

Според нея в идващия състав на Европейския парламент ще има доста дребен спад в двете съществени политически групи – на Европейската национална партия и на социалистите и демократите, и евентуално нарастване на крайната левица и десница. Лично аз се надявам партиите на мира – тези, които се пробват да търсят политическо решение, оферират начинания за решение на този спор - техните гласове да бъдат болшинство в Европейския парламент. Това е доста значимо, тъй като Екологичен потенциал е доста висока естрада, която може да промени политиката на Брюксел, разяснява Елена Йончева.

Попитана дали ще взе участие на европейските избори, тя сподели, че постоянно е имала идея – и като публицист, и в политиката. Аз не мога да кажа, че съм единствено политик. Винаги съм била публицист, постоянно съм имала гражданска позиция. Ако намеря политическа платформа, с която мога да пазя идеята си и да се боря за нея - да, ще вземам участие, разгласи Елена Йончева.

Смята ли, че са отишли на вятъра напъните в последните години – на всички, които желаеха в България да има господство на правото, обикновено настоящи институции? На пръв прочит е по този начин. За какво бяха всички тези старания в последните пет години в мониторинговата група, в комисията за правораздаването и гражданските свободи? Знаете, че по моя самодейност беше гласувана резолюция на Екологичен потенциал за България – доста значим документ, с който Брюксел признава, че в България има проблеми и би трябвало по-активно да се намеси, с цел да помогне. По това време в България имаше митинги. Сякаш тази сила, това предпочитание за смяна, го пропиляхме. Но коства ми се, че всички тези дейности ни помогнаха да натрупаме опит като жители и опция за по-обективна оценка, сподели тя.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

Източник:

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед49644Ген. Димитър Шивиков: В обединението на искащите на Макрон ще бъдат натикани страните от соцлагераАлтернативен Поглед21668Ген. Димитър Шивиков: След 9 месеца бременност ГЕРБ-СДС и ППДБ родиха един ФранкенщайнАлтернативен Поглед42975Красимир Каракачанов: Към първия ден на войната Русия превъзхожда Украйна 10:1. Сега е доста повече!Алтернативен Поглед34679Красимир Каракачанов: Съединени американски щати, водейки тази война против Русия и Китай, на процедура унищожиха ЕвропаАлтернативен Поглед75065Полк. Николай Марков за патогенните процеси в Европейски Съюз и за превръщането му във федерацияАлтернативен Поглед552308Георги Марков: След изказването на Макрон ние сме доста покрай трета международна войнаАлтернативен Поглед181744Георги Марков: Орбан: В Брюксел царува военно състояние! Те живеят в различен свят,...на друга планета!Алтернативен Поглед140556Проф. Иво Христов: Опасявам се, че до изборите в Съединени американски щати някой може да предизвика даже нуклеарен конфликтАлтернативен Поглед125483Проф. Иво Христов: Конфликтът в Украйна е единствено начало на серия от спорове, по тази причина Русия не прави внезапни придвижвания Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР