Европа ще бъде изправена пред тежък недостиг на газ за

...
Европа ще бъде изправена пред тежък недостиг на газ за
Коментари Харесай

МАЕ: Европа пред тежък недостиг на газ през 2023 г.

Европа ще бъде изправена пред тежък дефицит на газ за хранилищата си през зимата на идната година, предвижда Международната организация по силата (МАЕ), оповестява Българска телеграфна агенция.

Ако вносът на съветски газ по тръбопроводи бъде изцяло спрян, а Китай възобнови вноса си на полутечен природен газ (ВПГ) до нормалните нива, може да се появи дефицит, равняващ се на съвсем половината от газа, който е нужен за запълване на хранилищата в Европа на 95 %, показва организацията с централа в Париж.

Тази година запълването на европейските газови складове бе подкрепено от значими фактори, които може да не се повторят следващата година, предизвестява МАЕ. Сред тях са доставките на съветски тръбопроводен газ, които тази година понижиха доста, само че като цяло през първото полугодие бяха на естествени нива.

Освен това по-ниският импорт на ВПГ на Китай през първите 10 месеца на 2022 година оказа въздействие посредством обезпечаването на повече ВПГ за Европа, помагайки да бъдат обезщетени намаляващите съветски газови доставки.

" Предвид мекото време в последно време и по-ниските цени на газа има заплаха в полемиките към газовите доставки за Европа да се промъкне самоувереност, само че никога към момента не сме отвън заплаха ", предизвести шефът на МАЕ Фатих Бирол.

" Когато погледнем към най-новите трендове и евентуалното развиване на събитията на международния и европейския газов пазар, виждаме, че Европа евентуално ще се изправи пред даже още по-голямо предизвикателство през зимата следващата година ", предизвестява той. Следователно, по думите му, държавните управления би трябвало да работят неотложно за възстановяване на енергийната успеваемост и ускорение потреблението на възобновими източници и термопомпи, както и за понижаване на търсенето на газ.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР