Европа се подготвя за енергиен недостиг тази седмица, когато смразяващите

...
Европа се подготвя за енергиен недостиг тази седмица, когато смразяващите
Коментари Харесай

Европа се готви за недостиг на електроенергия заради идващия студ

Европа се приготвя за енергиен дефицит тази седмица, когато смразяващите температури ще покачат търсенето в миг, в който предлагането не може да отговори, написа Bloomberg.

Температурите ще паднат под нулата в няколко европейски столици тази седмица, създавайки напън върху мрежите, които са изправени и пред слаби ветрове и проблеми с нуклеарните мощности във Франция. В същото време Русия даде сигнал, че ще държи лимитирани количествата природен газ, които праща към Германия.

Цените на силата излязоха отвън надзор тази година, а цените на природния газ в Европа се повишиха с над 600 %. Тъй като се чака за малко тази седмица температурите да паднат под нормалните правила, краткосрочните цени на електрическата енергия се повишиха още. Във Франция в понеделник да се повишиха до най-високото си равнище от 2009 година, а в Германия са третите най-високи в историята.

Растящите цени подхранват инфлация — главоболие за държавните управления и централните банки. Геополитическото напрежение сред Русия и Украйна може да направи обстановката още по-тежка: евентуална инвазия ще вдигне още повече цените.

Джереми Вийр, основен изпълнителен шеф на Trafigura Group, която търгува със първични материали, предишния месец предизвести, че Европа може да се изправи пред прекъсване на тока при положение на по-студена от нормалното зима. И това бе преди Electricite de France SA да спре краткотрайно реакторите, които дават отговор за 10 % от нуклеарния потенциал на Франция — оставяйки района на милостта на времето през януари и февруари.

Със прекъсването на реакторите, производителите на електрическа енергия ще би трябвало да употребяват повече газ. Но Русия алармира, че ще държи доставките през " Ямал " лимитирани, което може да накара Европа да разчита на към този момент поизчерпаните лични запаси. Хранилищата са цялостни на едвам 60 % — рекордно ниско равнище за това време на годината.

По време на аукционите в неделя едвам 4 % от потенциала бе непокътнат — при всекидневно 35 % за множеството дни този месец. " Газпром " ще има опция да резервира спомагателен потенциал.

Междувременно трейдърите чакат избавление за континента под формата на полутечен природен газ поради ниското му търсене в Азия сега. Но преразпределянето на корабите ще отнеме време и надали първите ще дойдат преди януари.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР